Начало Градска среда 70-годишен юбилей на Държавен архив – Враца

70-годишен юбилей на Държавен архив – Враца

от Mariana Gomileva
645 преглеждания

Сградата на Държавен архив – Враца / снимка: Държавен архив – Враца

Държавен архив – Враца е сред утвърдените културни и обществени институции в града под Околчица и ежедневно изпълнява отговорната мисия да съхранява и популяризира историческото документално наследство на врачани.

Архивните фондове, които пазят и разкриват целия обществено-политически, стопански и културен живот във Врачанския регион след Освобождението заемат близо 3000 линейни метра площ и непрекъснато се увеличават с новите постъпления, в резултат от дейността на институциите, организациите и учрежденията на територията на Врачанска област. Те са на разположение на всички граждани, които се интересуват от развитието на своя край.

През 2022 г. отбелязването на празника на архивиста ще продължи през целия месец октомври, с инициативите, посветени на годишнината. Ето какво сподели Маргарита Василева – началник отдел „Държавен архив – Враца”:

В началото на октомври започваме с 4 телевизионни репортажи по Кабелна телевизия – Враца, в които експертите ще разкажат историята на Държавен архив – Враца, обществеността ще се запознае с дигиталния ни архив и особено ценните документи, които съхраняваме. Врачани ще бъдат информирани за основните дейности и фондовата наличност на архива

Юбилеят ще се чества официално на 11 октомври 2022 г. от 11 часа с откриване на паметна плоча с годината на създаване на архива.

Във фоайето и входа на сградата на ул. „Антим І” № 8 посетителите могат да видят експонирана фотовитрина „За професията на архивиста”. Освен списък на архивистите, показваме снимки на ръководителите и служителите на архива от 1952 до 2022 г.

Част от експозицията показва историята на сградата, която е един от местните паметници на културата, свързана с различни институции през отделни периоди от историята на Враца – от работнически клуб през 1903-1907 г., данъчна служба от 30-те години до 1991 г. и детска школа по изкуствата през 60-те и 70-те години на 20 в. Тя е свързана и с името на големия врачански архитект Петър Дограмаджиев, проектирал нейното разширение и реконструкция през 1939 г. Показани са екзекутивни скици от реконструкцията, изготвени от архитектурно бюро Дограмаджиев-Новоселски, предоставени от музея във Враца.

В чест на годишнината е издадена юбилейна брошура „70 години Държавен архив – Враца”. В нея сме събрали имената на всички архивисти и периода, в който са работили в архива. За да се помни!

Основната част от честването е откриване на фотоизложба „Пътуване във времето”.

На тази изложба врачани и гостите на Враца ще имат възможност да направят едно незабравимо пътуване с виртуалната машина на времето, да се насладят на стотици стари фотографии, показващи изгледи от Враца, строителството и забележителната архитектура на града ни, развитието на науката, изкуството, образованието, спорта, туризма от Освобождението до наши дни.

На откриването ще присъства председателят на Държавна агенция „Архиви” доц. д-р Михаил Груев.

ПРОГРАМА

11.00 ч. Откриване на паметна плоча с годината на

създаване на архива

11.10 ч. Представяне на юбилейна брошура и фотовитрина «За професията на архивиста»

11.20 ч. Откриване на фотоизложба

«Пътуване във времето»

15.00 – 17.00 Ден на отворените врати

в Държавен архив – Враца

11 октомври – Изложбена зала на Държавен архив –

Враца

ул. «Антим І» № 8

 

Източник: Държавен архив – Враца

Подобни статии