Начало Кулинария 7 изби от Северозапада ще се представят в елитния форум DiVino.Taste 2023

7 изби от Северозапада ще се представят в елитния форум DiVino.Taste 2023

от Mariana Gomileva
357 преглеждания

Щандът на изба „Видинска гъмза“ на DiVino.Taste 2022 / снимка: Мариана Гомилева

Един човек изпаднал в труден финансов момент, продал колекцията си от картини, но запазил събраните си бутилки хубаво скъпо вино. Когато го попитали защо не ги е продал, той заявил: „Човек може да живее без изкуство, но не и без култура!“. Тази история ни потвърждава колко ценен е еликсирът на боговете. И въпреки, че виното няма определен сезон, всяка година, при захлаждането на времето хиляди любители на виното се отдават на абсолютна вакханалия на сетивата при възможността да опитат най-доброто от българските производители.

В 12-тото издание на DiVino.Taste от 1 до 3 декември 2023 г., в зала 1 на Интер Експо Център – София отново е време да се съберем и да уважим възхода на българското вино! Организатор както винаги е винената медия DiVino.

Форумът на българското вино тази година се очертава като един от най-силните, мащабни и интересни в историята му. Под един покрив ще представят вината си рекорден брой винопроизводители – повече от 90, с възможност да се дегустират над 600 различни вина – вълнуваща представителна картина на най-качественото и атрактивното от родната ни винарска продукция.

DiVino.Taste 2022 / снимка: Явор Александров

Ето какво обясниха организаторите: „Заедно с качеството и разнообразието на българското вино расте и DiVino.Taste. Акцентът в предстоящото издание е върху винените региони – една дискусионна тема, която вълнува винената общност. Защото за виното произходът е от огромно значение! Освен че по традиция изложителите са разпределени в залата по региони, майсторските класове от паралелната програма също са основно свързани с темата.“

Тук може да видите цялата съпътстваща програма на майсторските класове, семинари и презентации на DiVino.Taste 2023.

Кратка предистория

DiVino.Taste се проведе за пръв път през 2011 г. и за изминалото десетилетие се превърна в най-успешния и голям форум за популяризиране у нас и по света на българското вино и винопроизводство. Събитието дава възможност да се дегустират и дискутират вина от всички български региони, от най-интересните тероари у нас, в най-разнообразни стилове, внимателно направени вина от местни и международни сортове… При безкомпромисно равни условия за всички винени изложители – малки, средни и големи, изложението събира под един покрив най-добрите български вина – нови и от актуални реколти. Включват се значима част от българските винарски изби – както дебютанти, така и утвърдени традиционни изложители. Зад масите обикновено застават самите винари или собственици, за да представят творенията си лично, да разказват за историята и особеностите на всяко вино и да се вслушват в мнението и реакциите на дегустиращите гости – любители и професионалисти.

DiVino.Taste 2022 / снимка: Явор Александров

Освен това DiVino.Taste е и удобна професионална платформа за директен контакт между българските винопроизводители и ресторантьори, търговци, дистрибутори и крайни клиенти. За българското винено общество събитието е и място за среща със световни винени експерти. То дава възможност за запознанства и градивни дискусии между колеги, приятели, съмишленици – споделящи уважение и интерес към света на виното.  

„Виното е символ и средство за социална комуникация.“ – Пол Кледел

 

Северозападът в DiVino.Taste 2023

Верни на традициите и същевременно смели експериментатори – това е обединяващото определение за седемте изби от северозападна България, които ще участват в престижното изложение тази година. Очаквайте тяхното представяне, и нашите коментари за предложените вина на всяка една от тях, след започването на изложението.

Банерът на Северозападния район на DiVino. Taste 2022 / снимка: Явор Александров

 

ИНТЕР ЕКСПО ЦЕНТЪР СОФИЯ, зала 1

Работно време на изложението DiVino.Taste 2023

1 декември, петък, от 14:00 до 16:00 – само за професионалисти и медии
                                    от 16:00 до 21:00 – за всички посетители

2 декември, събота, от 11:00 до 20:00 – за всички посетители

3 декември, неделя, от 11:00 до 19:00 – за всички посетители

 

Подобни статии