Начало История Държавен архив – Видин над 60 години съхранява исторически богатства

Държавен архив – Видин над 60 години съхранява исторически богатства

от Mariana Gomileva
3905 преглеждания

Светлана Стоянова и Лиляна Димитрова, 1985 г. / снимка: ДА – Видин

Държавен архив – Видин е отдел в Регионална дирекция „Архиви“- Монтана. Архивът осъществява издирването, събирането, регистрирането, обработването, съхранението и използването на документите с историческа ценност на учреждения, организации и лица на територията на Видинска област, независимо от вида и времето на създаването на документите; ръководи методически и контролира организацията на деловодството и архивите на учрежденията и организациите; микрофилмирането, консервацията и реставрацията на архивни документи.

Със заповед от 10 май 1960 г. е назначен първият ръководител на Държавен архив – Видин Петър Пешев и това е датата, от която започва дейността на институцията.


Във връзка с епидемичната обстановка, свързана с разпространението на COVID-19, се налага да бъде отложено честването на годишнината.

Ето спомен от честването на 25-годишнината на Държавен архив – Видин:

Ето какво съобщиха от ДА – Видин: „Надяваме се в по-добро време да осъществим плануваните срещи с дарители, изложби, представяне на издания, петата по ред международна конференция „Модернизационни тенденции в стопанския и културен живот на Видинско и Тимошко“.
Сърдечно благодарим на институциите – държавни и общински, на духовни и културни учреждения, на историци, краеведи и изследователи, на представителите на медиите, на гражданството, на дарителите и приятелите ни от областта и страната за помощта, съдействието и разбирането, което срещаме и получаваме за изпълнение на целите на архива за събиране, запазване и популяризиране на архивното богатство.

Изказваме благодарност към всички колеги – бивши и настоящи, които са дали и продължават да дават своя дял в изграждането и развитието на Държавен архив – Видин. С признателност пазим спомен за всички, които вече не са сред нас.
Скъпи архивисти, бъдете здрави и имайте удовлетворение от избрания път за професионална реализация!
Със снимки от архивите на архива ще преминем през годините.“

Среща на служители от архива във Видин и Зайчар, Югославия (дн. Република Сърбия), 22 ноем. 1966 г. От ляво надясно: Вишко Рангелович, сътрудник, Жечка Карановска, сътрудник, Раде Панайотович, директор на Исторически архив „Тимочка крайна“, Миле, Лилко Рогов, завеждащ архивохранилища, Вера Стоянович, касиер, Емил Маринов, началник на Окръжен държавен архив – Видин:

Окръжно съвещание на тема: „Състояние и перспективи на архивното дело във Видински окръг“, 28 април 1984 г.:

Служителките на ДА – Видин Катя Кочанова и Зора Ангелова, 1985 г.

Архивисти след бригада за осигуряване на зимното отопление, 1990 г.

Откриване на изложба в музей „Кръстатата казарма“, посветена на 40-годишнината на архива, окт. 2000 г.:

 

Източник: ДА – Видин

Подобни статии