Начало История Дружеството на банатските българи у нас – пазител на традиции

Дружеството на банатските българи у нас – пазител на традиции

от Mariana Gomileva
730 преглеждания
Банатски българи с носии. Вторият от дясно наляво е Михаил Шипков / Снимка: личен архив на Гюро Лавров
 

Чипровци и областта Банат за една неголяма българска общност са повече емоционални, отколкото географски понятия. В историята е рядкост емигранти да се завърнат след много години към земята, от която са си отишли. Банатските българи са потомци на български католици, напуснали родните си места след погрома на Чипровското въстание през 1688 г. В продължение на повече от два века живеят в Австро-Унгария, която им дава специални права за заселване в пустеещата тогава област Банат. За това време общността превръща региона в процъфтяваща българска колония, с църкви, училища, модерно земеделие и търговия. Най-важното е, че запазват спомена си за България. Те говорят родния език, учат се на български, съхраняват носиите и обичаите си. 

На 24 март 2022 г., се навършват 56 години от създаването на първото Дружество на банатските българи в България. То дължи своята поява и 30-годишната си дейност главно на ентусиазма и амбицията на един потомък на винганите, роденият в Асеново Михаил Стефанов Шипков.

Михаил Шипков на младини / снимка: „Фалмис“

Огромният му архив, който в момента се съхранява в Националната библиотека, пази редки издания, множество статии, събрани фотографии, публикация и десетки материали, свързани с историята на общността. Активната му родолюбива дейност пресича държавните граници и поддържа връзките с банатските българи в Румъния и Сърбия.

Дружеството е учредено като „патриотична организация”, обединяваща банатските българи и техните потомци, живеещи в София. Като цел на дейността е посочено, че ще поддържа тесни връзки със селата и земляческите групи в другите градове, за да се запази традиционния бит и култура и банатското българско самосъзнание.

Полковник Михаил Стефанов Шипков е роден през 1919 г. в с. Асеново, Плевенско. Завършва Свищовската гимназия (1938). Курсант в Авиаторското училище в Казанлък (1940). Военен деец (след 1944), офицер от Военновъздушните сили (ВВС). След 9 септ. 1944 г. завършва Висше военно образование по програмата на Историко-филологическия факултет в Софийския университет. Изследовател на историята на българите католици. Основател и председател на Дружеството на банатските българи в България (1966-1996). Член на Съюза на научните работници в България, секция „История“ (след 1973) и на Международната асоциация на българите (МАЕ) (след 1991). Кандидат-член на Съюза на независимите писатели в България (след 1994). Починал през 1996 г. в София.

Полковник Михаил Шипков / снимка: „Фалмис“

Като историк, дългогодишният председател е знаел, че трябва да се популяризира широко всичко свързано с банатските българи и успява да го направи благодарение на работата си в Комитета за българите в чужбина, с помощта на редица институции като Министерството на образованието и науката, Националния исторически музей, Министерство на културата и т.н. По негово време се провеждат няколко важни чествания, в чиято организация участва активно – 250 години от основаването на училището в Стар Бешенов, 300 години от Чипровското въстание, организират срещи със студенти от Банат, учещи в България, „Вечер на банатските българи”, проведена в Столична библиотека, постоянно се популяризират срещи с гостуващи банатски българи от Румъния.

Михаил Шипков през последните години от живота му / снимка: „Фалмис“

След смъртта му основаното от него дружество върви по инерция и дейността му замира скоро след това. През 2007 г. се появява ново дружество, приемник на старото, което отново и днес активно работи за поддържане на паметта на банатските българи под името „Falmis“. Начело застава Светлана Караджова и постепенно се обединява дейността на дружеството и зародилата се през 1998 г. концепция „Фалмис“ – на първото печатно издание на банатските българи в България „ФАЛМИС-Uvec falim” (от католическия поздрав “Laudetur Jesus Christus!” – „Хвален да бъде Исус Христос!”, Falmis идва от съкращението на този поздрав)

През 2016 г. към дружеството се създава танцов състав „Фалмис“. Той приобщава към банатския български фолклор потомците на банатските българи в столицата, но с радост приема и приятели и почитатели от близо и далеч.

Концерт на Ансамбъл „Фалмис“

Освен многобройни събития и инициативи, свързани с общността, от дружеството в наши дни се опитват да събират ценни късчета история с поредицата „Родовата памет на банатските българи“. Ето какво споделят: Ентусиасти, мечтатели, малко „луди“ в творческата си упоритост са всички, които през годините се нагърбиха с нелеката задача да дълбаят в забравата, да отмятат пластовете и да връщат към живот спомени, имена, събития. Чрез книгите в единия миг на сегашното се побират избледнелите до границата на изчезването образи на прабаби и прадядовци; изминатите от тях пътища, пресичащи Дунава в двете посоки от юг на север и обратно; къщите оставени там и градени тук, които сега все по-трудно откриваме в гъсталака на изоставянето; рояците деца, тичащи в праха на селските улици, жените и мъжете, чинно седнали в църквата или усилно превели гръб на нивата; болките, любовите, сълзите, радостта и носталгията по онзи дом отвъд.

Част от книжната поредица

В книгите остава записаното, но по-ценно е онова, което остава в сърцата и душите на всеки, които е вложил времето и силите си, за да напише историята на своя род. Онова, което с надежда ще предадем на идващите след нас, разгръщащи страниците в търсене на своите корени.

Източник: Falmis.org