Начало Култура 350 самодейци в XV Фолклорен фестивал „Типченица пее“

350 самодейци в XV Фолклорен фестивал „Типченица пее“

от Mariana Gomileva
310 преглеждания

Фолклорен фестивал „Типченица пее“ / снимка: общ. Мездра

За 15-и път навечерието на Деня на Съединението – 6 септември, честван и като Ден на селото, в Типченица ще се проведе Фолклорният фестивал „Типченица пее“. Организатори на събитието са Кметство Типченица и НЧ „Съзнание-1899“, с подкрепата на Община Мездра и на спомоществователи.

Съгласно статута на фестивала, неговите основни цели са да популяризира българските фолклорни традиции и обичаи, да представи фолклора, културата, традициите, музиката, песните и танците от различните етнографски области в България и да даде възможност на самодейните колективи да получат обществено признание и да докажат, че и днес фолклорът е неизменна съкровищница на морални ценности, съхранени от предците ни. Право на участие имат любителски групи и индивидуални изпълнители за изворен и обработен танцов и песенен фолклор.

Тазгодишното издание на „Типченица пее“ е с конкурсен характер. Участниците във фестивала ще се съревновават в три раздела: „Хорове и певчески групи“, „Индивидуални изпълнители/дуети“ и „Танцови формации“, в две възрастови категории – до 15 г. и над 15 г.

Техните сценични изяви ще бъдат оценени от жури с председател – Йоанна Аспарухова, хореограф, и членове – Тони Яшова, музикален педагог, и Елеонора Георгиева, председател на НЧ „Съзнание-1899”.

Фолклорен фестивал „Типченица пее“ / снимка: общ. Мездра

Всички участници във фестивала ще получат грамоти за обогатяване и съхранение на българския фолклор. В отделните раздели и възрастови категории ще бъдат присъдени първа, втора и трета награда – плакет, статуетка и медал. Ще бъдат връчени и три специални парични награди.

Фолклорен фестивал „Типченица пее“ / снимка: общ. Мездра

Заявки за участие в XV Фолклорен фестивал „Типченица пее“ са подали около 350 самодейци от 13 населени места в областите Враца и София – Бов, Борован, Враца, Горна Кремена, Девене, Игнатица, Зверино, Казичене, Мизия, Ребърково, Три кладенци, Трудовец и Челопек.

Фолклорен фестивал „Типченица пее“ / снимка: общ. Мездра

Официалното откриване на фестивала е в събота, 2 септември, в 12:30 часа на площада в с. Типченица с музикален поздрав, отправен от Фолклорната група за народни песни при типченското читалище с художествен ръководител Любомир Гешковски.

Следват: водосвет за здраве, отслужен от енорийския свещеник на селото отец Васил Николов и приветствия към участниците и гостите на фестивала от кметския наместник Георги Димитров и от председателя на НЧ „Съзнание-1899“ Елеонора Георгиева.

Гост изпълнители на „Типченица пее 2023“ ще бъдат уникалните гласове на Родопа планина – народният певец Любомир Петов и гайдарят Стефан Янев, Средношколският танцов състав към НЧ „Просвета 1925“ – Мездра и музикантът Цветомир Дамянов.

Фолклорен фестивал „Типченица пее“ / снимка: общ. Мездра

 

Фолклорен фестивал „Типченица пее“ / снимка: общ. Мездра

Организаторите най-учтиво Ви канят нa XV Фолклорен фестивал „Типченица пее“!

Източник: Община Мездра

Подобни статии