Начало Забележителности Пътешествие в мистичния свят на древните в пещерата „Лепеница“

Пътешествие в мистичния свят на древните в пещерата „Лепеница“

от Mariana Gomileva
3109 преглеждания

Изглед от втория етаж на пещерата „Лепеница“ към Белоградчишките скали / снимка: Мариана Гомилева

По време на слънцестоене и равноденствие древните ни предци са спазвали общонародни чествания и тържества, свързани с природата и Бог, до които са имали достъп всички пълноправни членове на древното общество.

Възстановка на тракийски ритуал / снимка: Академия Орфика

„За нашите предци успехът, здравето, плодородието не са били въпрос на късмет, или само на упорита работа, а на търсене и призоваване на добрите боготворчески сили в живота им и на съработничество с тях, както и на прогонване на тъмните, зловредни сили от територията им (тоест от ума и сърцето) и воюване против тях, което най-често е означавало война сам със себе си или по-скоро с желанията и страстите си, които не са добри. Всеки празник, всеки обред е бил важна част от това призоваване, от това съработничество и от тази борба.” – В това са убедени от Академия Орфика – творческа „Работилница”, в която се съчетават отделните жанрове и форми в културата и изкуството, като носители на висшите идеи и реалности, чиито корени са в самото естество на нашето съществуване. Момичетата и момчетата от Академията търсят и представят по съвременен начин екзистенциални съдържания култивиращи, облагородяващи и осмислящи пространството и времето. Според тях, обществените и социални потребности изискват да бъдат удовлетворени непреходните и съкровени копнежи на човека за Красота, Истина и вътрешна Светлина.

Възстановка на тракийски ритуал / снимка: Академия Орфика

Водени от тези ценности, на 22 септември 2021 г., Клуб Аргонавти към Академията организират „Пътешествие в мистичния свят на древните в свещената територия на Белоградчишките скали“.

Екипът на Клуб Аргонавти организира възстановки на великите тайнства, извършвани от предците ни в древните мегалитни светилища из цялата страна. Това става след предварителна подготовка, заедно с местни доброволни сътрудници – изследователи на локалните обекти от сакралните съоръжения по нашите земи.

Възстановка на тракийски ритуал / снимка: Академия Орфика

 

 

Освен с информация, снимков материал и съхранени легенди и поверия, от Археологическо дружество – Белоградчик участват в проекта, с домакинство за възстановка на древни обреди на едно много специално сакрално място – пещера „Лепеница“. Тя се намира на 4км от Белоградчик в местността „Маркащница“ и е част от природния феномен на Белоградчишките скали.

Част от табелата пред пещерата „Лепеница“ / снимка: Мариана Гомилева

Поклонническото пътешествие до сакрални пространства в земите на трибалите  е с начален сборен пункт – пред Белоградчишката крепост в 13 ч. на 22.09.2021 г.; Тръгването от там за пещера „Лепеница“ е  в 14 ч. Преходът (пеша) до нея е около 40 минути, преминавайки през живописната местност „Маркащница“. При желание да се включите в групата – телефон за връзка: 087 834 5311.

Освен преходът, е предвиден спектакъл – възстановка на древни обреди в светилището на пещера „Лепеница“, заедно със семинар на тема: „Най-първите човешки (пещерни) светилища и свещените знаци от пещера Магура. Свещената територия на Белоградчишките скали – тракийски обреди и мегалити“.

Пещерата „Лепеница“ отвън / снимка: Мариана Гомилева

Ето какво сподели преди събитието Емил Цанков от УС на Археологическо дружество – Белоградчик:

  • Защо е необходимо да се провежда това „Пътешествие…“?
  • Идеята е по този начин да се възстановят древните традиции по нашите земи, защото Белоградчишките скали са една свещена сакрална територия, която от хилядолетия е използвана като доста внушителен гигантски светилищен комплекс и на тази територия е действала и една от най-мащабните за времето си, не само за територията на България и Европа, но и в по-широк периметър, важна Астрономическа лаборатория. В нея са извършвани наблюдения, свързани с движението на небесните тела, основно разбира се на Слънцето.
  • Това означава, че датата за събитието не е случайно избрана? Разкажете ни малко повече за организация.
  • Да, именно есенното равноденствие е една от важните дати, свързани с традициите и вярата на древните. Според популярна хипотеза, тогава те са отбелязвали Денят на Богинята Майка. Всеки е добре дошъл с нас на възстановката. Дори ще има опция посетителите да вземат участие в самия ритуал, изпълнявайки функции, съобразени с тяхната подготовка и нагласа. Събираме се в 14 ч. пред Белоградчишката крепост и оттам заедно се придвижваме с автомобили до подхода на пещерата. От него, до самия вход на „Лепеница“ тръгва процесията, със Свещения огън и Кивота. Ритуалът ще бъде воден от акад. Цветан Гайд от Академия Орфика, който ще споделя ценни малко известни факти. Ще е много вълнуващо! Не случайно на платото над пещерата имаме една от най-древните звездни карти в света. Там освен звездна карта има и други елементи от целия светилищен комплекс – ритуално изсечени форми, соларни кръгове, жречески заслони и др. Наистина тази зона е много интересна за посещение. Ние ще влезем вътре в пещерата и ще се качим на втория ѝ етаж, където имаме изключително интересна композиция. Самият вход представлява едно огромно око, а в центъра на пещерата имаме още едно око, в което по време на изгрева при зимното слънцестоене се проектира ясно образа на храм.
  • Къде ще е акцентът в събитието? Кое е най-важното за него?
  • Най-важното е, че точно Белоградчик е избран за началото на възстановяването на тези древни традиции. В бъдеще те ще се провеждат на подобни емблематични места – като например Слънчевият часовник при Праужда, Гъбите, които всъщност не са точно Гъби, а са друго съоръжение, свързано с движението на Слънцето и още няколко локации. В зоната около Белоградчик е наситено с важни енергийни места и е налице изключителна концентрация от древни светилищни места, свързани именно със Слънцето.
  • Защо всичко това не е популярно и не е оценено през годините? В чужбина подобни кътчета са добре проучени, поддържани и привлекателни за туристите.
  • Истината е, че за едно солидно проучване се изисква много време. Необходими са дълги изследвания, за да сме сигурни в дадено откритие и твърдим че нещо е достоверно, а не просто хипотеза. Най-важното е да не подвеждаме хората, с цел атрактивност на даден обект. Ако човек е сенситивен, няма нужда от мащабна туристическа реклама. Белоградчик никога не е бил място за масов туризъм, затрупан с огромни автобуси всякакви туристи, пръснати хаотично из скалите. Мисля, че имаме нужда от отворени, любопитни и родолюбиви посетители, а не от масови консуматори на туристически продукти. Винаги ми е приятно, когато местните ни красоти се посещават от хора, които се вълнуват от древната история на тези земи, защото тя ни дава важни уроци. Особено в дни като днешните, в тези бурни и преломни времена, е нужно да се връщаме към корените си. Туристите познават предимно Крепостта и основния комплекс от Белоградчишките скали край града, който е лесно достъпен и въобще не подозират какви богатства, мистерии и интересни места ги очакват в по-закътаните части на скалния комплекс. Той е огромен – над 100 кв. км. и в него могат да се видят наистина много любопитни неща. Добре би било да се започнат археологически разкопки на няколко ключови обекта. Например, край Ведерник и край Рабишкото езеро има конкретни точки, на които си струва да стартират археологически дейности. Интересно е, че находките вероятно не са по скалите, а в различни ниши. Причината е, че древните хора са пазели камъка, като нещо свещено и той им е случил само за да се впише в тяхната религиозна концепция. Не са правели интервенции върху скалите, за да не повредят тези изключителни творения.
  • Какво конкретно ще видят участниците в „Пътешествието“ на 22 септември 2021 г.?
  • Интересен момент е, че ще бъде представена връзката между символите на пещерата „Магура“ и древните ритуали и символи, които са наоколо от времето на траките. Впечатляващ е целият принос на хилядолетна информация и нишката е запазена. Ще стане въпрос и за мегалитите – тези важни древни съоръжения, които всъщност са били изградени преди цивилизацията на траките. Точно пред пещерата „Лепеница“ имаме такова изключително древно мегалитно съоръжение. Като съвременни Аргонавти потегляме по Пътя на посветените в едно мистично приключение маркирано и трасирано от първородните по свещените места на Древна Тракия. Ще надникнем в света на древните ни предци траките, и ще се докоснем до мистичното вълшебство на скалното светилище, за да преживеем вълнуващи мигове с божественото у себе си. Всеки е добре дошъл да се включи в този уникален достъп до тайното познание на предците ни. Когато се обръщаме към онова, което са ни завещали древните и когато търсим връзката с духа, тогава ще имаме силата, за да продължим напред!

„Древността и последователността на многобройните археологически пластове доказват културната приемственост и това, че най-старата цивилизация оплодила всички други познати в стария свят се намира на територията населявана от нашите предци. По цяла България съществуват разновидни светилища, подобно на различните части от орфическото огледало някога счупено и разпиляно, за да скрие от недостойните Пътя на посветените. Днес ние събираме фрагментите в едно цяло, като стъпки от нашето тайнствено пътешествие към преоткриване съкровищата от сакралния свят на предците ни. Възстановявайки тяхното предназначение и употреба, ние задвижваме „технологиите” и „машините” на Древното познание.“ – Клуб Аргонавти

 

Ето няколко снимки на вътрешността на пещерата „Лепеница“ (фото: Мариана Гомилева):

 

.

 

Подобни статии