Начало Икономика Изготвят стратегия за енергиен преход във Видин до 2050 г.

Изготвят стратегия за енергиен преход във Видин до 2050 г.

от Mariana Gomileva
1695 преглеждания

Осветлението по крайбрежната алея във Видин / снимка: Мариана Гомилева

„През 2023 година Видин ще е единствената община на територията на Република България, която ще има такава дългосрочна стратегия за енергиен преход“. Това каза заместник-кметът на Общината по европейски политики и инвестиции Десислава Тодорова при откриването на работна среща по проекта MAKING-CITY „Енергийно ефективен път за градската трансформация: осигуряване на положително бъдеще“, който се реализира по Рамковата програма за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020“. Това е мащабен демонстрационен проект, чиято крайна цел е в рамките на пет години, съвместно с 34 международни партньора, да бъде изготвена „Стратегия за енергиен преход на Община Видин до 2050 година“. Той е в изпълнение на целта на Европейския съюз да намали емисиите на парникови газове с 40% до 2030 г. , а до 2050 г. да постигне неутрална по отношение на климата европейска икономика. Това означава, всяка сграда да произвежда поне толкова енергия колкото потребява.

Затова, този проект е от изключително значение за развитието на Община Видин в дългосрочен план. Стратегическият документ ще позволи на Общината да кандидатства за членство в Конвента на кметовете. „Наличието на тези две условия – дългосрочна стратегия и членството в Конвента на кметовете, ще ни даде възможност да се възползваме от финансовия механизъм „Елена“, който предоставя до 1 500 000 евро за изготвяне на технически проекти“, обясни заместник-кметът и посочи, че за Общината е трудно да задели такива средства. Одобреният бюджет за Община Видин е 106 250 евро.

Осветената алея с часовника до Драматичния театър във Видин / снимка: Мариана Гомилева

Даниела Костова, енергиен експерт от Клъстер „Зелена синергия“, представи в детайли проекта MAKING-CITY и обясни, че проектът се базира на концепцията за енергийно позитивни зони, които произвеждат нетни нулеви емисии на парникови газове и повече енергия, отколкото консумират. В град Видин са определени две зони – в ж.к. „Химик“ и в ж.к. „Бонония“, в които има концентрация на публични общински сгради (училища и детски градини).

Партньори са 34 общини и организации от Европа, с координиращ партньор Фондация „Картиф”, Испания. Водещи партньори на проекта са градовете Гронинген (Холандия) и Оулу (Финландия), които ще разработят и приложат демонстрационни мерки за енергийна ефективност в поне един квартал на градовете – последователи, които са Леон (Испания), Басано дел Грапа (Италия), Кадикьой (Турция), Попрад (Словакия), Видин (България) и Люблин (Полша), които ще действат като „градове – фарове“.

Крайна дата на проекта: 30. 11.2023 г.

Финансираща програма: H2020-EU.3.3.1.3.

Общ бюджет: € 20 107 183,68

Съфинансиране от ЕС: € 18 089 582,76

Координатор: FUNDACION CARTIF, Испания

Линк към публикация на ЕК.

https://cordis.europa.eu/project/id/8244

Работна среща по проекта / снимка: Общ. Видин

По време на дискусията заместник-кметът Десислава Тодорова коментира, че Община Видин активно работи за постигане на по-голяма енергийната ефективност. В тази връзка тя припомни, че Общината кандидатства по Норвежката програма с проект за подмяна на уличното осветление на четири квартала в град Видин. Дискутиран беше и въпросът за перспективите пред използването на хидротермална енергия, в контекста на започналия процес по актуване на три минерални извора на територията на общината – във Видин и в селата Сланотрън и Градец.

На работната среща беше представен и друг проект, който Община Видин изпълнява. Той е иновативен за България и предвижда създаване на т.нар. One-stop-shop (обслужване на едно гише) за саниране на жилищни сгради. Идеята е да бъдат сформирани центрове, които да предоставят такава услуга на гражданите. Проектът е финансиран по програмата „Хоризонт 2020“ и е с водещ партньор Падова, Италия.

 

Източник: Община Видин, ОИЦ-Видин, www.cordis.europa.eu

Подобни статии