Начало История Спомен за превръщането на 24 май във всенароден празник

Спомен за превръщането на 24 май във всенароден празник

от Mariana Gomileva
2655 преглеждания

Учениците празнуват 24 май 1902 г. в Белоградчик / снимка: архив на проф. Б. Тошев 

24 май е денят, в който всички българи се обединяваме около езика и писмеността, вярата и силата на духовността, защото „народността не пада там гдето знаньето живей“. На този празник, с химна „Върви народе възродени !“ се прекланяме пред славата на българското слово и отдаваме почит, признателност и преклонение пред великото дело на солунските просветители Св. Св. Кирил и Методий.

На 11 май 1851 г., по инициатива на Найден Геров, за пръв път се чества Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. Идеята е била поощряване всеки българин да изучи детето си. През 1916 г., когато Църквата приема Григорианския календар празникът започва да се чества на 24 май.

Ето как са отразени спомените за този празник преди повече от 80 години във вестник Мир, бр.11643 от 23 май 1939 г., издирен, грижливо съхранен от проф. Б. Тошев и поместен в Белоградчишкия илюстрован лист. Публикуваме оригиналните факсимилета.

Честит празник! Пожелаваме на всички читатели на СЕВЕРОЗАПАЗЕНА БГ  творчески дух и оптимизъм, щастие и успехи, много здраве и сили, решимост и единство, за да съхраним историята и красотата на Северозападна България и българския национален дух, просвета и култура. Честит и вечен да е българският език и българският народ!

 

Източник: Белоградчишки ежедневен илюстрован лист

Подобни статии