Начало Забавления Монтана отменя празниците „Дико Илиев“ 2020, но отдава почит към композитора

Монтана отменя празниците „Дико Илиев“ 2020, но отдава почит към композитора

от Mariana Gomileva
2899 преглеждания

Поднасяне на цветя пред паметната плоча на Дико Илиев от кмета на община Монтана Златко Живков, Мажоретния състав към ОМД-Монтана и гости на празниците / архивна снимка: общ. Монтана

Международните празници на духовите оркестри „Дико Илиев” – Монтана 2020, се отменят. Пандемията от коронавирус направи невъзможно провеждането на седемнадесетото издание на фестивала между 15 и 17 май.  Оркестрите от България, Гърция, Румъния и Словения, одобрени за участие, ще бъдат поканени за участие във фестивала през 2022 г.

Като организатор Община Монтана планира на 1 октомври – Международен ден на музиката, да отдаде почит на композитора Дико Илиев с поднасяне на венци и цветя пред паметната му плоча. Шествието към нея ще поведат Духовият оркестър към НЧ „Разум 1883” и Мажоретният състав към Общински младежки дом.

В началото на октомври ще бъде открита и документалната изложба на Регионален исторически музей – Монтана, с работно заглавие „Международните празници на духовите оркестри „Дико Илиев” и културната история на България”. Тогава ще бъдат връчени наградите и ще се открие изложбата от конкурса за детска рисунка „Тъпан бие, хоро се вие”. Той е съпътстващо събитие на фестивала. Срокът за  изпращане на творби за детския конкурс беше удължен до 1 септември 2020 г. Това се наложи, защото десетки преподаватели от страната и чужбина се свързаха с организаторите, за да съобщят, че поради карантината нямат възможност да изпратят подготвени от учениците им рисунки.

​До момента за конкурса в общината са получени детски творби от чужди държави като: Белорусия, Индия, Молдова, Румъния, Русия, Словения, Тайланд, Турция, Украйна, Хонконг, Шри Ланка. Пристигат красиви произведения и от десетки населени места в страната.

На 15 май (петък) 2020 г., в 11 ч. кметът на Община Монтана Златко Живков ще поднесе венец пред паметната плоча на Дико Илиев. Така ще бъде засвидетелствана преданост към традицията на Международните празници на духовите оркестри, посветени на композитора.

Дико Илиеви празници / снимка: общ. Монтана

Настроение на церемонията ще създаде Духовият оркестър към НЧ „Разум 1883”. Той ще представи кратка програма до жилищния блок, в който е прекарал последните години от живота си Дико Илиев. Пред барелефа на композитора ще прозвучат маршът „Сливенци при Драва” и Дунавското хоро, с които се откриват Дико-Илиевите празници. „Ще изпълним и още няколко творби на Дико Илиев” – каза диригентът Пламен Крумов.

Дико Илиеви празници / снимка: общ. Монтана

Празниците, посветени на музикалния гений Дико Илиев нямат конкурсен характер. Те се провеждат на всеки две години. Да си пожелаем в следващото им издание да бъдат по-пищни от всякога.

 

Източник: Нели Василева, Община Монтана

Подобни статии