Начало Новини Близо 150 забележителности от Северозападна България са в новия туристически регистър

Близо 150 забележителности от Северозападна България са в новия туристически регистър

от svilen
3002 преглеждания

Близо 150 са забележителностите от трите северозападни области Враца, Видин и Монтана в новия регистър на туристическите атракции в България, представен от Министерство на туризма. Общо обектите в регистъра са почти 3300, но броят им може да се увеличи. Данните за забележителностите са подадени от общините и те постоянно могат да се актуализират и допълнят, обясни при представянето министърът на туризма Николина Ангелкова.

Регистърът е достъпен на адрес:http://bit.ly/1RBd9Mb. В сайта има данни за атракцията, точното местоположение, как се стига до нея, по кое време е достъпна и дали се плаща за вход, както и списък на местата за настаняване и хранене наблизо. Списък на атракциите от Северозападна България може да свалите от тук.

Това е първият онлайн регистър на атрактивните места за туризъм в България, посочват от министерството. От общо 265 общини само 14 не са подали информация, а 15 са заявили, че при тях няма туристически атракции. По думите на министър Ангелкова това показва, че трябва да се положат още усилия, за да може общините да припознаят атракциите като ресурс за развитие на туризма и да бъдат по-активно в представянето и управлението им.

Справката показва, че община Чупрене например, която е до Белоградчик, няма посочен нито един обект. В района е резерват Чупрене, който по данни от самата община е единственият български резерват, обитаван постоянно от вълци. В общината има и пещери, няколко екопътеки, както и възстановки на местни обичаи, бит и кухня, които на други места местните власти са посочили като атракция за туристи.

Повечето от северозападните общини са съобщили за забележителностите на територията си. От регистъра може да научите за малко познатият природен обект „Чутурите“ в общ. Грамада, представляващи скални или вкаменени образувания, подобни на Побитите камъни. Информация за обекта няма в почти никой справочник или пътеводител.

Част от общините са посочили отделни обекти, които могат да се видят а тяхна територия. Така например от Враца са обявили Рогозенското съкровище, което е изложено в местния музей. Това е едно от най-големите тракийски съкровища, намирани в България и по красота и умела изработка наподобява Панагюрското съкровище.

Всички забележителности от трите севрозападни области може да видите в прикачения файл.

Регистърът ще има версия и на чужди езици, като от министерството смятат да разработят приоритетно английския му вариант. Според информация от министерството стойността на проекта е 5 хил. лв., изпълнител е „Орак инженеринг“.

Подобни статии