Начало Забавления Най-доброто от местния фолкор и кулинария се представя в Белоградчик

Най-доброто от местния фолкор и кулинария се представя в Белоградчик

от Mariana Gomileva
2538 преглеждания


Обновеното лятно кино „Гъбите“ в Белоградчик отново ще се изпълни с настроение и усмивки. В продължение на три дни от 4 до 6 октомври на сцената му ще се проведе Общонароден трансграничен събор за автентичен фолклор. Над 150 изпълнители от областите Видин, Монтан и Долж – Румъния, ще представят на жителите, гостите и туристите, автентични и песни, танци и ястия, характерни за региона, от който идват. 

В тази красива разходка във времето назад, ще можем да се докоснем до танците и песните на нашите деди и ще  опитаме от вкусните гозби, напомнящи за детството, докато се наслаждаваме на красотата и магията на Белоградчишките скали. В специално построени шатри ще разберем и как се готвят някои от представените традиционни ястия, така че се пригответе да си запишете някоя интересна местна рецепта. По-музикалните пък, ще могат да научат песен или да разучат стъпките на заплетено хоро от влашко или турлашко.

Откриването на събора е в петък, 4-ти октомври, в 14 ч. Програмата ще продължи до 18:00 ч. На 5-ти октомври – събота, изявите на сцената ще започнат в 10 ч., като до 19 ч. ще има и уроци в шатрите. Официалното закриване е предвидено за неделя, 12:30 ч. В програмата ще участват местните самодейци от читалищата в Сланотрън, Майор Узуново, Антимово и Раковица. Гостуващи ще са групите от Бързия, Ситница и ансамбъл „Младост“ от област Монтана, както и съставите на Братовоещ, Миски и Пленица от Румъния.

Общонародният трансграничен събор за автентичен фолклор се провежда в рамките на проекта „Живи човешки съкровища“. Изпълнител е Сдружение Регионални партньорства за устойчиво развитие – Видин, в партньорство с Агенция за регионално развитие и Бизнес център 2000 – Монтана и АТЕЕ, Крайова, Румъния. Основната цел е да се популяризира автентичната местна култура, традиционните песни и танци, и вкусните кулинарни богатства на региона.

Входът е свободен.

 

 

Подобни статии