Начало Еврофинансиране 12-ти годишен форум на Стратегията на ЕС за Дунавския регион

12-ти годишен форум на Стратегията на ЕС за Дунавския регион

от Mariana Gomileva
5687 преглеждания

Вицепремиерът и министър на външните и европейските работи на Словения, Таня Файон, предава символа на Дунавската стратегия – корабният рул, на министърът на европейските и международните работи на Австрия, Александър Шаленберг, по време на 12-ия Годишен форум на Стратегията на ЕС за Дунавския регион, в словенския град Brdo pri Kranju, на 23.10.2023 г.

Северозападна България е част от важната Стратегия на ЕС за Дунавския регион (EUSDR) – политическа рамка, чрез която държавите от Дунавския басейн търсят взаимно решения на общите си проблеми. Това са преди всичко замърсяването на околната среда, изменението на климата и засушаването около градовете по Дунав, предизвикателствата пред транспорта, както и младежката безработица. В рамките на Стратегията се договарят общи приоритети и след това се създават партньорства за изготвяне на трансгранични проекти. Така няколко държави заедно получават пари от стандартните фондове на ЕС и реализират проекти с обща полза.

Банер на 12-ия годишен форум на Дунавската стратегия / снимка: Мариана Гомилева

От ноември месец тази година до декември 2024 г. председателството на Стратегията на ЕС за Дунавския регион (EUSDR) преминава от Словения към Австрия. Церемонията по предаването му се случи по време на 12-ия Годишен форум на държавите от Дунавската стратегия, който се проведе в словенския град Brdo pri Kranju, 24 – 25 октомври 2023 г.

Под мотото „EUSDR Навлизане в десетилетието на бъдещето“ представители на всички 14 държави членки на тази макрорегионална рамка в продължение на два дни обсъдиха общите си проблеми, в работни срещи и дискусии.

Знамената на държавите от Дунавската стратегия / снимка: Мариана Гомилева

Събитието по традиция се организира от Европейската комисия и Програмата за Дунавския регион, подкрепено от Danube Strategy Point.

При откриването на форума Комисарят по политиката на сближаване и реформите, Елиза Ферейра напомни: „Дунавският регион е от съществено значение за напредъка на европейския проект и благосъстоянието на своите 115 милиона жители в 14 страни членки. Дискусиите по време на форума водят до по-тясно сътрудничество в региона и напредък в 12-те приоритетни области на Стратегията за Дунавския регион“.

Видеообръщение на еврокомисаря Елиза Ферейра / снимка: Мариана Гомилева

 Стратегията на ЕС за Дунавския регион (EUSDR) е макрорегионална стратегия, приета от Европейската комисия през декември 2010 г. и одобрена от Европейския съвет през 2011 г. Това е втората макрорегионална стратегия на ЕС след Стратегията на ЕС за Балтийско море Регион.

Външните министри на Австрия и Словения / снимка: Мариана Гомилева

Акценти в тазгодишното издание на Форума на държавите от Дунавската стратегия

Фокусът на тазгодишната среща беше разширяването на ЕС и подкрепата за присъединяващите се страни, възстановяването на Украйна, енергийните и транспортни предизвикателства на региона, както и проблемите със засушаването на реката.

Дискусия за водните проблеми на Дунав / снимка: Мариана Гомилева

Специален акцент беше поставен върху участието на младите хора в Дунавската стратегия и професиите на бъдещето.

Повече по темата прочетете ТУК.

В отделен панел беше обърнато внимание на практически съвети от експерти как се започва подготовката за кандидатстване с нов проект по Дунавската регионална програма. Най-важното уточнение е, че партньорите от отделните държави трябва да изготвят даден проект заедно, а не едната да е водеща, а другата допълваща. Важно предимство за одобряване е и проектът да бъде иновативен и много добре описан. Отчетът сочи, че за разлика от предходни години, в момента има по-малко на брой кандидатствали проекти, но с по-голямо качество.

Презентации на структури по Дунавската стратегия / снимка: Мариана Гомилева

Работните дискусии наблегнаха на изпълнението на 27 стратегически проекта, които подкрепят икономическото, социалното и териториално развитие на региона и сближаването на дунавските държави. Част от проектите са насочени към подобряване на корабоплаването по р. Дунав и транспортната свързаност. Други целят решаването на глобални проблеми за целия Европейски съюз като адаптация към климатичните промени, опазването на околната среда и биоразнообразието, диверсификацията на източниците на природен газ и въвеждането на ниско въглеродни технологии. Най-мащабният стратегически проект, подкрепен от Дунавската стратегия с финансиране от 24 млн. евро, е „FAIRway Дунав“. Насочен е към подобряване на корабоплаването и навигацията по р. Дунав и нейните плавателни притоци.

От 2-ри ноември се отваря нова покана за проекти, като част от предходните, (напр. енергийните проекти) ще бъдат затворени за финансиране, поради изчерпване на фондовете.

Мястото на България в Дунавската стратегия

Към момента България е била партньор по 8 стратегически проекта, сред които „Дунавски поток“, „Дунавски пристанищни мрежи – Дафне“, „Данте“ и др.

Страната ни е съкоординатор по приоритетна област 3 на стратегията – „Култура и туризъм“, заедно с Румъния, както и по приоритетна област 11 – „Сигурност“, заедно с Германия.

Българската делегация на форума / снимка: Мариана Гомилева

По време на тазгодишния форум стана ясно, че въпреки тревогите на гражданите около Видин, нашата страна не е сред най-засегнатите от засушаването на Дунав. Ние попадаме във втората група по този показател. За сметка на това сме сред първите по замърсяване на водите и бреговете на реката и препоръките са да търсим бързи и дългосрочни решения на този проблем.

Ново взаимно споразумение на държавите по Дунавската стратегия

По време на тазгодишния форум представителите на Австрия, България, Хърватска, Чехия, Германия, Унгария, Румъния, Словакия, Словения, Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора, Молдова и Украйна приеха съвместна декларация, в която осъдиха агресията на Русия срещу Украйна. „Русия отново нанася военни удари по пристанищната инфраструктура на река Дунав, по складовете за зърно и околностите. Това заплашва глобалната продоволствена сигурност и представлява значителна заплаха за свободата на корабоплаването, както и екологична заплаха за екосистемата на реката“, се посочва в съвместната декларация. „Насърчаваме участващите страни и техните региони да проучат начини за по-добро свързване в рамките на тази стратегия, за да ускорят процеса на приемане в ЕС. Приветствахме предоставянето на статут на кандидат за Украйна, Молдова и Босна и Херцеговина, така че сега всички страни от Дунавската стратегия са членове или кандидати“, се казва още в новоподписаната съвместна декларация.

Повече за важния документ, прочетете ТУК.

Обобщение на Словенското председателството на Дунавската стратегия

По време на словенското председателство на Дунавската стратегия през 2023 г. са родени над 1 113 000 бебета в държавите от Дунавския регион, а в Черно море по река Дунав са се влели над 1,8928 трилиона хектолитъра вода. Провели са се 32 правителствени срещи и 40 тематични и поддържащи събития, свързани с проблемите на страните от Дунавския регион.

Словенският координатор за Дунавската стратегия, Петра Чесен Чатар, обобщи: „Съвместните усилия на страните от Дунавския регион доведоха до значителен напредък по отношение на координацията на инфраструктурните дейности, експлоатацията на транспортните и енергийните системи, обмена на най-добри практики в областта на чистата енергия и насърчаването на дунавската култура и туризъм. Ефективното координирано планиране, финансиране и изпълнение на мерките допринесе за осъществяването на важни стъпки за преодоляване на основните затруднения, установени в региона.“

След като от този ноември до декември 2024 г. председателството на Дунавската стратегия се изпълни от Австрия, наред ще дойде след това корабния рул да се поеме от Босна и Херцеговина.

Флаговете на страните от Дунавската стратегия / снимка: Мариана Гомилева

Репортер: Мариана Гомилева (Любляна)

 

 

 

Подобни статии