Начало Бизнес 11-ти годишен форум на Стратегията на ЕС за Дунавския регион

11-ти годишен форум на Стратегията на ЕС за Дунавския регион

от Mariana Gomileva
978 преглеждания

Официалният билборд на 11-тия годишен форум на Стратегията на ЕС за Дунавския регион в град Кошице, Словакия / снимка: Мариана Гомилева

„Горди сме, че диалогът между страните от Дунавския регион не е спирал. Днешната среща е израз на най-високата политическа воля да работим в тясно сътрудничество дори в период на криза.“ Това каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Десислава Георгиева по време на годишната среща на министрите, отговорни за Стратегията на ЕС за Дунавския регион (EUSDR). Тя се състоя в рамките на 11-тия годишен форум на Стратегията на ЕС за Дунавския регион, в словашкия град Кошице. Причината това важно годишно европейско събитие на EUSDR да бъде отново в Словакия, след като миналата година се проведе в Братислава е, че в момента председател е Украйна, но заради войната там и невъзможността Киев да е домакин, град Кошице като най-близък до границата с Украйна, стана място на форума.

Кошице, Словакия – домакин на форума, в близост до границата с Украйна / снимка: Мариана Гомилева

Johan Magnusson – Policy Officer, European Commission’s department for Regional and Urban Policy, Nadija Afanasieva – Coordinator of the EUSDR in Ucraine, Robert Lichtner – Coordinator, Danube Strategy Point / снимка: Мариана Гомилева

В период, в който на дневен ред стоят изключително много въпросите за мира, сигурността, енергийните и хранителните доставки, преодоляването на тежките икономически последици и борбата с инфлацията, засилването на свързаността между страните от Дунавския регион е изключително важно.

Подробна информация за Стратегията на ЕС за Дунавския регион може да откриете тук: https://danube-region.eu/

Значение на Дунавската стратегия във времена на кризи

Дунавската стратегия обединява девет държави членки на ЕС (Австрия, България, Хърватия, Чехия, Германия, Унгария, Румъния, Словакия и Словения) пет държави извън ЕС (Босна и Херцеговина, Република Молдова, Черна гора, Сърбия и Украйна), в които живеят 115 милиона жители. По време на годишния форум в Кошице дискусиите се обединиха около търсене на ефективни решения за устойчиво регионално развитие и сътрудничество между Макрорегионалните стратегии и Кохезионната политика на ЕС.

Националните флагове на организаторите и домакините на 11-ия годишен форум на EUSDR / снимка: Мариана Гомилева

Бяха очертани основните насоки за използване на съществуващия потенциал на река Дунав, като в съвместно изявление се насърчи всички участници в EUSDR да се възползват напълно от рамката на стратегията и да създадат мрежи за подкрепа на Украйна и съседните страни, както по отношение на настоящата ситуация, така и в очакване на бъдещи кризи. В обща декларация се обърна специално внимание на въпросите за енергийната сигурност и усилията на европейската общност за намаляване на зависимостта от руските изкопаеми горива чрез диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на енергия.

Изложения на проекти по време на 11-тия годишен форум на EUSDR / снимка: Мариана Гомилева

Пандемията от COVID-19 и руската агресия демонстрираха дълбоката взаимосвързаност на световните търговски пътища, които бяха силно засегнати и блокирани. В тези условия беше призната важната роля, която транспортът играе за икономическото, социалното и устойчивото развитие в Дунавския регион. Инвестициите в развитието и подобряването на макрорегионалната транспортна инфраструктура и корабоплаването по река Дунав са общ интерес и приоритет за всички страни и региони на EUSDR. Всички заинтересовани страни от Стратегията са призовани да укрепят взаимните инфраструктурни връзки и да разработят нови логистични маршрути за преодоляване на съществуващите заплахи и осигуряване на устойчиво и стабилно икономическо развитие на Дунавския регион, поясни във видеообръщение еврокомисарят по кохезионната политика Елиза Ферейра.

Видеообръщението на Elisa Ferreira, European Commissioner for Cohesion and Reforms / снимка: Мариана Гомилева

Нови и иновативни подходи за оптимизирано развитие на преноса на хранителни продукти и стоки за бита в целия Дунавски регион, устойчиво икономическо развитие, създаване на нови работни места и инвестиции в пазарите на труда в Дунавския регион също бяха обсъдени от участниците в годишното събитие.

Дунавската стратегия и България

Продължаването на сътрудничеството и засилването на свързаността са сред основните задачи в България. Страната ни работи с Румъния за подобряването им в региона по отношение на пътната и мостовата инфраструктура по оста север-юг. Това е начин да се гарантира сигурността и веригите на доставки. „Заедно с Румъния успяваме също да осигурим допълнителни средства за стратегическите инвестиции за подобряване на корабоплаването по река Дунав в новата съвместна програма 2021-2027 г., които ще бъдат важни за целия регион“, посочи министър Георгиева по време на годишния форум.

Дискутирани бяха още устойчивото развитие на Дунавския регион, задълбочаването на сътрудничеството и взаимодействието между макрорегионалните стратегии на Европейския съюз, предизвикателствата по отношение на енергетиката и навигацията по река Дунав. 

Във фокуса на срещата бяха и новите предизвикателства пред Дунавския регион – проблемите с миграцията, транспортната свързаност, цифровия преход и сигурността на храните, включително износа на селскостопански стоки от Украйна по така наречените „коридори на сигурността“. Всички  те изискват единна реакция от страните, участващи в Дунавската стратегия, включително чрез използването на нови възможности за укрепването на макрорегионалното сътрудничество.

Следващото председателство на Дунавската стратегия

В рамките на 11-ти годишен форум на Стратегията на ЕС за Дунавския регион, Украйна предаде Председателството на Словения, чийто мандат започва от 1-ви ноември 2022 г. и ще продължи до края на 2023 година.

Според словенския координатор за трите регионални макростратегии, Петра Чесен Чатар, Словения иска да се фокусира особено върху страни като Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора, Украйна и Молдова, за да се активизира участието им в Дунавската стратегия. „Планираме конференция в началото на нашето председателство, на 1 декември, като идеята е да изслушаме проблемите, пред които са изправени страните извън ЕС при участието си в Дунавската стратегия“, каза Петра Чесен Чатар.

Предаване на символичния рул на председателството от Украйна към Словения / снимка: Мариана Гомилева

Съвместните усилия на страните от Дунавския регион доведоха до значителен напредък по отношение на координацията на инфраструктурните дейности, експлоатацията на транспортните и енергийните системи, обмена на най-добри практики в областта на чистата енергия и насърчаването на дунавската култура и туризъм. Ефективното координирано планиране, финансиране и изпълнение на мерките допринесе за осъществяването на важни стъпки за преодоляване на основните затруднения, установени в региона.

репортер: Мариана Гомилева (Кошице, Словакия)

Подобни статии