Начало История 100 години от откриването на жп линията до Видин (Част II) – скандалите около пускането на първия видински влак

100 години от откриването на жп линията до Видин (Част II) – скандалите около пускането на първия видински влак

от Mariana Gomileva
630 преглеждания

Откриването на Видинската жп линия / снимка: Старият Видин

Част I вижте ТУК.

Строителството на железопътната линия до Видин е свързано с цяла поредица политически и финансови скандали, обичайни за нашата страна както по онова време, така и сега. В Народното събрание дори се стигнало до бой между видинските и ломските депутати. Случката се разиграва в мандата на Осмото обикновено народно събрание. Тогава за депутати от Видин са избрани Георги Добринович, Найчо Цанов и Николаки Ангелов от с. Керимбег (сега Покрайна). Главно действащо лице е Добринович – поборник, опълченец, доброволец в Сръбско-българската война, адвокат и околийски управител на Видин. Ето неговия неподправен разказ за случилото се в парламента:

„Още в първата сесия министърът на железниците Михаил Маджаров, ломски избраник, внесе законопроект да се отбие железопътната линия от Брусарци за Лом. Не клон, а централна – от Брусарци нататък да няма железопътна линия за Видин, а от Лом, покрай Дунава, да се даде клон на Видин. Така Маджаров беше обещал на ломчани. Такъв клон беше негоден във всяко отношение, но колкото и да убеждавах Маджаров да оттегли проекта си, той остана на своето и дебнеше удобен случай да го прокара. Аз пък пазех. Всеки път оставах до края на заседанието. Найчо малко се интересуваше, но Н. Ангелов беше с мен. Към края на сесията една нощ, пред самото й закриване, когато бяха останали малко представители в заседателната зала (другите си бяха отишли), Маджаров поиска да се разгледа проекта му по спешност, което значеше – на първо, второ и трето четене. Говорихме мнозина по него, повечето бяха в полза на проекта и когато вече щеше да се приеме видях, че друго спасение няма освен скандал с бой. Турих Н. Ангелов да ме пази отзад, за да не ме ударят в главата, и се хвърлих в бой с противниците. Скъсаха ми редингота, хвърлих се върху председателстващия Христо Иванов от Русе, блъснах го и той падна от стола. Там дойде една група, от която изядох няколко юмрука. Председателстващият стана – аз пак го блъснах, той избяга и заседанието се закри, защото нямаше кой да го председателства. Всички присъстващи народни представители бяха на крака в скандала и боя и така си тръгнахме. На сутринта сесията се закри. Така проектът пропадна, а в следващата Маджаров повече не повдигна въпрос за него. Така се спаси железопътната линия от Брусарци за Видин като централна от Мездра и да минава през толкова населени места до Видин. Иначе, по пропадналия проект, тия населени места трябваше да останат без железопътна линия. Благодарение на скандала и боя сега има линия, особено важна за Видин.”

Трябва да отбележим, че Добринович всъщност е ломчанин – роден е в с. Дългошевци, Ломска околия и е учил в гр. Лом. Но при спора защитава Видин, защото в този град е избран и счита, че негов дълг е с всички средства да се бори за интересите на своите избиратели.

Георги Добринович / снимка: Старият Видин

След 1908 година, когато започва строителството на линията, видинските общинари заделят големи суми от общинската хазна за подготовка на трасето и благоустрояване. Поради забавеното строителство, вместо да използват средствата за други цели, те ги дават като заем с висока лихва на София, Русе и Варна. Започналите войни, довели до стопанска разруха и инфлация, както и приетият закон след края им, който опрощавал всички общински задължения, направили тези заеми несъбираеми. Така от средствата на видинските граждани се облагодетелствали други градове.

Не минало без скандали и при тържественото откриване на линията на 1 юли 1923 година. За това важно събитие общинският съвет отпуснал сумата от 50 000 лева, с които да се организира банкет за официалните гости и техните домакини. Оказало се, че политиците и богатите граждани, желаещи да седнат на една маса с царя и министрите, са толкова много, че за хората, построили линията – проектанти, инженери и техници, не останали места и те били принудени да си организират сами отделна гощавка.

Тържественото откриване

Откриването на линията станало в тържествена обстановка, а да посрещнат първия влак дошли почти всички жители на града. Този влак, специално подготвен за събитието, потеглил предната вечер от София. В него се настанали официалните гости – партийни лидери, депутати, представители на министерства и културни организации, много български и чуждестранни журналисти. Правителството било представено от министър-председателя проф. Александър Цанков и министъра на железниците Димо Казасов, дошли на власт чрез военен преврат само преди три седмици. На гара Мездра към този влак бил прикачен и специалният вагон на цар Борис III, който пътувал със свитата си.

Царят на гара Александрово / снимка: Старият Видин

Сутринта на 1 юли влакът пристигал на гара Александрово, където бил посрещнат от многохиляден народ от цялата Белоградчишка околия, както и от официалните лица от Видин. Царят, придружен от министрите, поздравил почетната рота и гражданите.

След като изслушал доклада на отговорника за строителството инженер Данчев, той прерязал трикольорната лента и след гръмкото „ура“ произнесъл кратко слово: „Като поздравявам от сърце бившите строители на нашето железопътно дело, всички инженери, техници и работници, както и военно-инженерните войски и трудоваците, с чиито усилия се построи тази линия, обявявам железопътната линия Александрово – Видин за открита. Нека тя обслужва интересите на народа и бъде един могъщ двигател за благосъстоянието на хубавия видински край!“

Посрещане във Видин / снимка: Старият Видин

След тази церемония влакът, каран вече от самия цар, потеглил за Видин, като спирал на всички гари и спирки, посрещнат навсякъде от многохиляден народ от околните села. Преди да влезе в града, влакът спрял и при Ловния парк, където царят слязъл и разговарял продължително с видинските ловци, събрали се специално за тържеството.

Реч на цар Борис III / снимка: Старият Видин

Точно в 10,30 ч. влакът пристигнал във Видин и спрял на кея на пристанището, където била издигната специална арка с голям надпис „Добре дошли в старопрестолния Бдин“. Възторжено приветстван с „ура“, царят слязъл, посрещнат от официалните общински лица, между които били и министрите Стоенчев и Тодоров, пристигнали в града преди това за погребението на известния видински политик Найчо Цанов. От името на видинските граждани гостите приветствал помощник-кметът Н. Иванов, който заявил: „Бдин с радост посреща главата на българската държава, върховният представител на българския народ, който в днешния тържествен момент иде да възвести възхода на нацията по пътя на напредъка и културата.“

След молебен, отслужен от видинския митрополит Неофит в специално построен за събитието павилион, царят и министрите се завърнали при влака, за да произнесат приветствените си речи. В словото си Борис III заявил:

„Господа, щастлив съм да поздравя от сърце видинския край с новата му културна придобивка, плод на българската енергия, рожба на националния ни творчески гений. Нека новият лост, който техниката влага във вашите ръце, носи само щастие, благоденствие и мирни честити дни на вашия буден и напредничав, но усамотен досега край, за общото благо на целокупното отечество! Да живее България! Да живее видинският край!“

В салоните на Военния клуб общината дала банкет на гостите, след което кореспондентите на нашите и чуждите вестници се разходили с кораб по реката и дори посетили Калафат. По-късно царят и министрите, след като разгледали града, също се разходили по Дунава. В 10,30 ч. вечерта специалният влак с всички гости потеглил обратно за София.

Новата гара / снимка: Старият Видин

Източник: Рачо Миланов (Старият Видин)

Подобни статии