Начало Новини 100 – години гимназиално образование в Белоградчик

100 – години гимназиално образование в Белоградчик

от svilen
1355 преглеждания

В навечерието на празника на народните будители в Белоградчик се чества 100 години гимназиално образование. Събитието бе отбелязано с юбилеен концерт на СОУ „Христо Ботев“, в което през 1914 година е открит 1-ви гимназиален клас.

В сградата на училището свещено иконом Рафаил отслужи празничен водосвет за здраве и бъдещи успехи. В присъствието на видни представители на науката и културата – випускници на учебното заведение, гости от Сърбия и ученици бе връчен Поздравителен адрес и плакет на Живо Тодоров – най-дългогодишен директор с 23-годишен стаж и още 7 години работил като помощник директор.

На тържественото честване на вековния юбилей в салона на читалище „Развитие“ присъстваха видинският народен представител Иван Иванов, областният представител Кръсто Спасов, кметът на общината Борис Николов, председателят на общинския съвет Мирослава Чавдарова, архиерейсткият наместник свещено иконом Рафаил, бивши и настоящи преподаватели и възпитаници на гимназията и делегация на училището „Десанка Максимович“ от сръбския град Зайчар.

В словото си кметът Николов отбеляза, че юбилеят е сериозен повод за радост, гордост и равносметка. Изминат е дълъг път, за да се утвърди гимназията като едно авторитетно българско средно учебно заведение. За това, че нашите предци са издигнали образованието в култ и за порива към знанието като висша ценност, което е най-сигурният залог за житейски успех и желанието за непрекъснато развитие и усъвършенстване. „Днешният ден ни дава надежда, че заедно ще съхраним, продължим и надградим добрите традиции в българското образование и ще го развиваме като модерно и адекватно на съвременния свят. Новите предизвикателства трябва да посрещаме подготвени, изпълнени с ентусиазъм и воля за успех! Нека всяка следваща година бъде за всички Вас – създатели, пазители и ученици на гимназиалното образование в Белоградчик, пътуване във времето, което да Ви носи здраве, успехи, признания и нови вдъхновения!“

По повод бележития юбилей на Белоградчишката гимназия, кметът на общината връчи Поздравителен адрес, плакет и картина на Цецка Нешева – Директор на СОУ „Христо Ботев“.

Като ръководител и възпитаник на Белоградчишката гимназия Нешева поздрави настоящите и бившите й учители и ученици, над 120 от които са видни учени от национална и световна величина.

Началото на гимназиалното образование в Белоградчик е положено през есента на 1914г. с решение на Градски общински съвет и училищното настоятелство за откриване на 1-ви гимназиален клас към тогавашната прогимназия. Преобразувана е в пълна самостоятелна гимназия с предписание на Министерството на народното просвещение през 1944г.

Това е учебната година, в която се обучават най-много ученици – 925, разпределени в 21 паралелки. Общият брой на дипломиралите се досега зрелостници е 5 083, от които над 300 са пълните отличници. От 26 младежи, дипломирали се тази година, 18 са приети да следват във висши учебни заведения. В момента в Белоградчишката гимназия учат 108 деца.

През 1965 г. е завършено строителството на новата сграда на гимназията, в която функционира днешното СОУ „Христо Ботев“. Училището разполага с четири модерно оборудвани компютърни кабинета и с богат библиотечен фонд от над 14 хиляди тома.

Честването на празника завърши с богата културна програма. Музикален поздрав поднесоха и гостите от Сърбия.

Пресслужба Община Белоградчик

Подобни статии