Начало Градска среда 10 години Археологически комплекс „Калето“ – Мездра

10 години Археологически комплекс „Калето“ – Мездра

от Mariana Gomileva
369 преглеждания

Археологически комплекс „Калето“ – Мездра / снимка: Община Мездра

С поредица от забавни прояви на 30 юни и на 1 юли 2023 г. един от най-разпознаваемите туристически обекти в Северозападна България – Археологически комплекс „Калето“ – гр. Мездра, ще отбележи 10 години от своето официално откриване.

Празненствата по случай кръглата годишнина ще започнат на 30 юни (петък) от 19:00 часа, когато в комплекса ще бъде организирано Хаус парти с участието на популярната DJ MiSS PARTY.

Същинското тържество ще се състои на 1 юли (събота), когато е и рождената дата на Археологически комплекс „Калето“. От 10:00 часа Аниматорски екип „Калпазани“ от гр. Враца ще зарадва най-малките с Балонена фиеста, а децата, младежите и по-възрастните ще имат възможност да получат своя първи музикален урок благодарение на мобилното музикално училище „RockSchool на колела 2023“ – проект, който дава възможност на всеки да се докосне до различни музикални инструменти и да изпита насладата, която носи музиката.

Археологически комплекс „Калето“ – гр. Мездра е изграден по Проект „Историята, културата и природата – туристическите атракции на община Мездра“, реализиран от Община Мездра през периода 2011-2013 г. със средства по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г.

Той разполага с постоянни експозиционни зали, художествени ателиета, открита амфитеатрална сцена с декоративна колонада, паркова зона с реплики на средновековни обсадни машини, кътове за отдих и други атракции, информационен център и магазин за сувенири.

От 2015 г. насам в комплекса ежегодно се организират Дионисиеви празници и Фестивал на средновековните традиции, бит и култура „Калето – Мездра“.

Античната и средновековна крепост „Калето“ е архитектурно-строителен паметник на културата от национално значение, а едноименният Археологически комплекс е включен в „100-те национални туристически обекта“.

Община Мездра и Археологически комплекс „Калето“ канят най-учтиво жителите и гостите на гр. Мездра да отбележaт заедно десетия рожден ден на комплекса!

 

Източник: Община Мездра

Подобни статии