Начало Култура Честит празник, библиотекари в Северозапада!

Честит празник, библиотекари в Северозапада!

от Mariana Gomileva
1698 преглеждания

Българската православна църква чества на 11 май Св. Св. Кирил и Методий. През 2006 г. 11 май официално е обявен за професионален празник на библиотекарите в България.

Библиотекарят – това е човек спокоен, трудно обиждащ се, емоционално устойчив, уверен в себе си, позитивно открит, преодолял собствения си егоцентризъм, владеещ техники за собствена психо защита, с търпимост към чуждото мнение и хора, умеещ да сдържа своята агресивност, добър организатор, позитивно оценяващ читателите, снижаващ тяхното ниво на напрежение, тревожност и страх. Библиотекарите имат една от най-трудните, отговорни, но и духовни професии. Сред най-изтъкнатите библиотекари в света, се открояват имената на Ератостен, Мао Дзедун, Голда Меир, Едгар Хувър, Джакомо Казанова, Луис Карол, Бевърли Клиъри, Лора Буш, Маделин Л`Енгъл, Марсел Пруст, Хорхе Луис Борхес, Якоб Грим… Това, разбира се, не омаловажава труда и на останалите, не толкова световно известни библиотекари, които ежедневно изпълняват дълга си да подпомагат търсещите знание и да съхраняват световното богатство – книгите.

Ето с какви приветствия отбелязват 11 май 2020 г. регионалните библиотеки в областите Монтана, Видин и Враца:

Регионална библиотека „Гео Милев“ – Монтана

Библиотеките са най-древните институции, а професията на библиотекаря е една от най-старите професии. Библиотеките са преминали през цялата човешка история и във времена на кризи и войни, винаги са били основен страж за опазване и съхранение на цивилизационните достижения на човечеството.
Днес, когато светът е обхванат от пандемия, особената и специфична мисия на библиотекаря е с помощта на съвременните информационни технологии, не само да поддържа жив интереса към книгата и четенето, но и да подпомага процеса на личностното израстване и формиране на общество от активни и креативни граждани с критично мислене Българските библиотекари заслужават своя празник, защото да бъдеш библиотекар в България не е просто професия и препитание, а кауза и призвание, на което си отдаден, независимо от трудностите и изпитанията.

Скъпи колеги, Продължавайте с вдъхновение да се грижите за книгите и напътствайте търсещите знание. Запазете усмивките на лицата си, желязната воля, високия професионализъм и вярата в себе си. Пожелавам Ви много здраве, щастие, мигове на професионална и лична пълнота и все по-често да бъдете горди с това, което правите. Честит празник!

Анелия Иванова – Тодорова, директор на РБ „Гео Милев“ – гр. Монтана

https://www.facebook.com/geomilevlib/videos/545357949516548/?t=6

Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“ – Видин

Днес Българската православна църква отбелязва Св. Св. Кирил и Методий – Ден на създателите на славянската азбука и Ден на библиотекаря.
Американският писател Върнър Виндж определя библиотекарите като „Стражи на Миналото, Слуги на Бъдещето” и тази им роля е все по-значима в днешната реалност. Да съхраняват миналото, да бъдат своеобразен мост към бъдещето, да продължават да бъдат туптящото сърце на общността и убежище на знание и творчество – това са само част от задачите, пред които са изправени Библиотеките. Обединени от вярата в силата и магията на книгите, се радваме, че можем да споделим тази мисия с всички Вас – нашите колеги, приятели и читатели. Честит професионален празник, колеги! Бъдете здрави, упорити и горди!

Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца

Навярно се чудите колко книги успяват да прочетат библиотекарите в работно време, колко ли са скучни разговорите им и задължително ли е винаги да изглеждат сериозни. Който се е срещал поне веднъж с колегите от Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца обаче знае, че всички тези твърдения са абсолютни митове! И това видео е за тях – за нашите хора зад стените на библиотеката:

https://www.facebook.com/libvratsa/videos/240444290389568/

Подобни статии