Начало Новини Черният лешояд се завръща и във Врачанския Балкан

Черният лешояд се завръща и във Врачанския Балкан

от Mariana Gomileva
1880 преглеждания

Лешоядът на гости на волиерата за хранене на белите си събратя | снимка: „Зелени Балкани“

За пръв път от над 80 години насам във Врачанския Балкан е доказано присъствието на черен лешояд, съобщиха от организацията за федерацията на природозащитните „Зелени Балкани“. Лешоядът е забелязан на площадката, на която се оставя храна за белоглавите лешояди.

От „Зелени Балкани“ разказват, че последното сигурно съобщение за гнездене на черен лешояд във Врачанския Балкан е от 1932 г. Оттогава има само отделни сведения, че е забелязван, но някои от тях не са били достоверни. Сега снимките показват със 100% сигурност за пръв път от над 80 години, че лешоядите се връщат.

Черният лешояд или „картал“ е обявен за изчезнал като гнездящ вид от България. За последен път негово гнездо е откривано през 1993 г. в района на Източните Родопи. Лешоядите продължават да идват в този район от резерват Дадя в Северна Гърция, в търсене на храна. Другото място, на което е наблюдаван скоро, е района между Сливен и Котел – миналата година черен лешояд е прекарал повече от месец между местната компания белоглави. Това се е случило за трета поредна година.

Сега подобно нещо се наблюдава и в планината до Враца. Екипите н „Зелени Балкани“, „Фонда за дивата флора и фауна“, „Дружеството за защита на хищните птици“ поддържат площадки за изкуствено хранене с помощта на дирекцията на природния парк. Такива площадки има и в Източна Стара планина и Кресненското дефиле. Според еколозите новите колонии белоглави лешояди помагат и за връщането на черния им събрат.

Миналата година на територията на парк „Врачански Балкан“ малко белоглаво лешоядче беше успешно излюпено и отгледано. В Стара планина това се случва за пръв път на свобода от 60 години. От „Зелени Балкани“ коментират, че това прави ситуацията „повече от оптимистична“. Със сигурност има поне шест двойки, които сега мътят яйца.
Директорът на парка инж. Николай Ненчев разказа пред Severozapazena, че лешоядите са доста потайни и е много вероятно да има още двойки. Засега те трябва да се подкрепят, като им се оставя храна, защото няма достатъчно естествени запаси, на които да разчитат. Благодарение на защитата на голяма територия в Западна Стара планина се запазват много редки растения и животни, а други бавно се възстановяват.

Черен лешояд | снимка: "Зелени Балкани"

Подобни статии