Начало Новини ФК „Балкан“ Белоградчик са ощетени при конгреса на БФС

ФК „Балкан“ Белоградчик са ощетени при конгреса на БФС

от Mariana Gomileva
1546 преглеждания

Отборът на ФК „Балкан“ Белоградчик / снимка: ФК „Балкан“ Белоградчик

Дребни изчисления до последния глас и предварително пресметнати ходове с броя на делегатите са предначертали развоя от конгреса на БФС на 12.10.2021 г. за избора на нов президент, става ясно от сигналите на потърпевши клубове.

Борислав Михайлов беше избран с 241 гласа, а Димитър Бербатов получи 230. В началото на заседанието бяха обявени 483 делегати в зала 1 на НДК, но 480 гласуваха за президент на БФС. Представителите на Димитър Бербатов обявиха, че е трябвало да има проведен балотаж, защото в този случай 242 гласа са 50%+1.

Водещият на заседанието Камен Костадинов не е направил проверка на кворума точно преди самото гласуване (50%+1 правят точно 242 гласа, заради първоначално обявените 483 делегати).

Така, към настоящия момент Агенцията по вписванията може да откаже да впише решенията от проведения извънреден конгрес на БФС именно защото не е бил проведен втори тур за избор на президент на централата.

Сериозен проблем е, че има и клубове, които не са допуснати да влязат в залата. За такова нарушение алармира Боян Минков от Управителния съвет на белоградчишкия футболен клуб „Балкан“. Ето какво сподели той:

„След като предварително избраният ни делегат се оказа с положителен тест за COVID-19, веднага събрахме Управителния съвет на „Балкан“ Белоградчик и излъчихме друг делегат за конгреса, който е член на Управителния съвет. Спазихме всички изисквания и изпратихме документите на председателя на Областния съвет на БФС Иво Марков, за да му издаде делегатска карта.  Той обаче отказа абсолютно незаконосъобразно без никакви аргументи. Нещо повече – при минаването на организирания транспорт за София, от двамата представители от местните клубове, качиха само единия, който е кмет на с.Чупрене, а нашият делегат беше изоставен в дъжда на разклона за Ружинци. Наложи се да замине със собствен транспорт за конгреса в столицата, но не бе допуснат в залата за гласуване. Категорично считам, че преднамерените действия към нашия клуб са, защото ние, „Балкан“ Белоградчик, излязохме с официална позиция, че подкрепяме Димитър Бербатов и заради това бяхме наказани, бяхме лишени от правото на глас на конгреса. В търсене на справедливостта, завеждам дело срещу г-н Иво Марков, в качеството му на председателя на Областния съвет на БФС.“

ФК „Балкан“ Белоградчик подкрепиха кандидатурата на Димитър Бербатов

От редакцията на СЕВЕРОЗАПАЗЕНА.БГ направихме многобройни опити да се свържем с Председателя на Областния съвет на БФС във Видин Иво Марков за коментар по казуса. Той обаче не си вдига телефона през целия ден и оставя впечатлението, че се укрива, което само потвърждава съмненията за преднамереност.

Освен случая с делегата на ФК „Балкан“ има и клубове, които не са допуснати да влязат в залата, поради неуредени документи, и всеки от тях има право да обжалва проведения конгрес.

Според юристи най-вероятно ще се стигне до нов конгрес. 

В очакване на прозрачност, отговорност и най-вече добронамереност към безпристрастното развитие на българския футбол в една нова по-организирана и инициативна среда!

 

Подобни статии