Начало Икономика Увеличава се интереса към европейско финансиране в обл. Видин

Увеличава се интереса към европейско финансиране в обл. Видин

от Mariana Gomileva
1831 преглеждания

Кметът на Видин Огнян Ценков на преден план) и управителят на ОИЦ Мариела Савкова с отличените компании | снимки: ОИЦ – Видин

Интересът на предприемачите към европейско финансиране в обл. Видин се е повишил значително през последните години. Това коментираха участниците по време на форума „Европейски възможности за бизнеса”, организиран в понеделник от общината и Областния информационен център (ОИЦ) по повод Деня на Европа. По време на форума бяха представени оперативните програми от новия период 2014-2020 г., както и възможностите за банково финансиране, свързани с тях. В дискусията са участвали представили на 12 банки, които са обсъдили кредитните инструменти и сътрудничеството между тях и местния бизнес, разказват организаторите.

По време на откриването кметът на Видин Огнян Ценков прикани предприемачите да търсят помощ от ОИЦ за своите проекти.

„Работещият бизнес прави една община богата и просперираща“, коментира Ценков. Той добави, че общината търси успешно партньорство с бизнеса. Ценков напомни за финансирането с 38 млн. лв. на пречиствателна станция за отпадни води по програма „Региони в растеж“. По думите му успешното партньорство трябва да е за насърчаване на инвестициите и „цялостна подкрепа за бизнеса“.

Според депутата от региона Иван Иванов интересът към проекти се е повишил значително – през миналия програмен период, за седем години, е имало само седем проекта по „Иновации и конкурентоспособност“. Иванов смята, че за това е помогнало даването на бонус точки на проекти от Северозападна България.

Представители на министерства и на ОИЦ разказаха за Програмата за развитие на селските региони, различните оперативни програми и условията по тях. За много мерки от новия период се дават преференции, ако се изпълняват в Северозапада и последните приеми по „Иновации и конкурентоспособност“ показаха рекорден интерес на компании от региона.

Грамотите | снимка: ОИЦ - Видин

Грамотите | снимка: ОИЦ – Видин

На форума бяха наградени и три проекта, осъществени с европейско финансиране в подкрепа на социално отговорен бизнес. Грамота получи „Феникс кафе и пекарна“, които наемат във Видин хора от уязвими социални групи и ги обучават. Другите отличени са „РИС Рабър България” – Кула в категория „Подкрепа от за обществени начинания“ „Бдинтекс“ за „Социална отговорност към служителите и работниците“.

Подобни статии