Начало Икономика „Теклас-България“ ще открие нови 1000 работни места във Враца

„Теклас-България“ ще открие нови 1000 работни места във Враца

от Mariana Gomileva
2041 преглеждания

Георги Георгиев, прокурист на компанията, подписва договора с кмета Калин Каменов | снимки: общ. Враца

Нова инвестиция в община Враца – производителят на автомобилни компоненти „Теклас-България“ планира да отвори завод, в който ще бъдат разкрити общо 1000 нови работни места до няколко години. Генералният директор на холдинга Teklas Неби Анъл и кметът на Враца Калин Каменов днес официално подписаха договор за продажба на терен, върху който ще се изгради бъдещото производство. Заводът ще се намира между ж.к. „Сениче“ и квартал „Кулата“, където ще е бъдещия завод на „MD Elektronik“, друг производител на автомобилни компоненти, който ще открие производство във Враца до няколко месеца.

Неби Анъл съобщи, че до началото на другата година производствената база в града да бъде завършена, като инвестицията е в размер на над 22 млн. лв. Първоначално ще бъдат назначени 500 служители. В „Теклас-България“ средната работна заплата е 1500 лв., уточни директорът. В момента за компанията работят над 2000 души.

„Теклас-България“ има общо пет завода – четири в Кърджали и един в Крумовград. Заводът във Враца ще бъде шести поред в страната ни. Дружеството е собственост на турския холдинг Teklas Kauçuk Sanayi ve Ticaret. Основната дейност и производството в българските заводи е изработка на каучукови водни съединени и пластмасови изделия за автомобилостроенето.

По повод новата инвестиция кметът Каменов коментира:

„За мен е голямо удоволствие, че в навечерието на един от светлите християнски празници – Великден, имаме повод за добри новини – подписваме договор с нов инвеститор – Теклас. Холдингът е с над 20-годишна история и работи с редица световни марки автомобили. Уверен съм, че с разкриването на завод, мястото на Враца на международната карта на автомобилната индустрия ще се затвърди. С моя екип и представители на инвеститора ще положим необходимите усилия, така че съвсем скоро да бъде издадено разрешителното за строеж, а в другата година по това време – да открием новия завод. С реализирането на инвестициите на МД Електроник и Теклас, в района между ж.к. „Сениче“ и квартал „Кулата“ ще се обособи нова индустриална зона“.

„Произвеждаме каучукови и пластмасови съединения за всички марки автомобили, като 100% от продукцията е предназначена за Европа, Азия и Северна Америка“, разказа Неби Анъл. Холдингът има бази и логистични центрове в шест държави в света, а най-голямото предприятие се намира в България, с ангажирани 2 500 работника в производството. Директорът посочи, че са избрали Враца тъй като е „град с перспектива и възможности за развитие“. Във Враца ще се сглобява отделните елементи, части за електро- и хибридни автомобили. Според „Теклас-България“ това изключва вероятността за производствено замърсяване в града.

Неби Анъл представя холиднга, който вече има пет завода в България

Подобни статии