Начало Култура Танцов ансамбъл „Младост“ 45 години прославя фолклора на Северозапада

Танцов ансамбъл „Младост“ 45 години прославя фолклора на Северозапада

от Mariana Gomileva
786 преглеждания

Танцов ансамбъл „Младост“ / снимка: Общински младежки дом – Монтана

С тържествен концерт Представителен танцов ансамбъл „Младост“ при Общински младежки дом – Монтана ще отбележи 45 години от създаването си. На 11 юни от 18.00 часа в залата на Драматичния театър „Драгомир Асенов“ – Монтана, фолклорните таланти, подготвени от хореографите Стоян Стоянов и Николай Спасов ще зарадват публиката с богата танцова програма. От различни краища на страната се завръщат и бивши възпитаници на ансамбъла, които също ще танцуват. В продължение на два часа над 150 изпълнители ще изнесат урок по българщина и ще покажат богатството на различните фолклорни области на страната ни. Специални гости в концерта ще бъдат Детски фолклорен ансамбъл „Брецлаванек“ – Брецлав, Чехия и Ансамбъл за песни и танци от “Ходовяци” – Сиедлце, Полша. Двете чуждестранни формации ще се включат и в 15-ото издание на  Международния фолклорен фестивал – Монтана 2022, който се организира за празника на града „Свети Дух“. Приятелството между трите състава е дългогодишно. Неведнъж българската група е участвала в организираните от тях фолклорни форуми.

Танцьорите от „Břeclavánek“ / снимка: общ. Монтана

Танцьорите от „Hodoviatsi“ / снимка: общ. Монтана

Танцов ансамбъл „Младост“ / снимка: ОМД – Монтана

Представителен танцов ансамбъл „Младост” при Общински младежки дом – Монтана, е създаден през 1976 година. Носител е на почетната значка на Община Монтана, а от 2010 г. му е присъдено званието „представителен”. Главен художествен ръководител и хореограф на ансамбъла е Стоян Стоянов. Мисията на неговите възпитаници е да запазят фолклорните традиции в танцовото изкуство. Помощник в това начинание е и младият хореограф Николай Спасов, който е възпитаник на Танцов ансамбъл „Младост”. Вече 45 години танцьорите го правят успешно не само на сцените в България , но и на три континента – в почти цяла Европа – Румъния, Сърбия, Босна и Херцеговина, Хърватия, Албания, Черна гора, Република Северна Македония, Турция, Гърция, Чехия, Полша, Италия, Франция, Германия, Испания, Словакия, Словения, Унгария, Белгия, Португалия;  Азия  и в САЩ. Съставът завладява сърцата на публиката не само у нас, но по целия свят.

В своята дългогодишна история ансамбълът е изнесъл над 1500 концерта, носител е на награди и златни медали от различни национални и международни фолклорни фестивали и форуми. През репетиционната зала са преминали над 2000 танцьори. В момента в Танцов ансамбъл „Младост” репетират ентусиасти на възраст от 5 до 65 годишна възраст. Фолклорните танци са тяхното призвание. С ансамбъла са поставяли свои композиции именити хореографи. Репертоарът на фолклорната формация е изключително разнообразен. Той съдържа танци от различни фолклорни етнографски области на България – Шопска, Тракийска, Северняшка, Добруджанска и други. Поставят се танци с тематична и сюжетна насоченост, сценично разработени танци, както и се изучават автентични хора. В ансамбъл „Младост” танцьорите правят връзката с дълбоките корени и духовното съдържание на народния танц. Това послание привлича все повече хора към танцовия фолклор.

 

Източник: Общински младежки дом – Монтана

Подобни статии