Начало Градска среда Танцово кино в Северозапада

Танцово кино в Северозапада

от Mariana Gomileva
951 преглеждания

Официалният фотос на тазгодишното издание на фестивала „Танцово кино на път из България”

През летните месеци, когато сетивата ни се отварят за все повече забавления и търсим интересни форми на изкуство, които да ни заредят с красиви емоции, оригинално предложение ни отправят от проекта „Фокус Кино Танц” на фондация „Човек с шапка”. За втора поредна година екипът му ще обиколи 10 града из цялата страна, където, в сътрудничество с местните общини и кметства, ще проведе безплатни прожекции на танцово кино, придружени с дискусии със зрителите.

„Танцово кино на път из България” е пътуващ кино фестивал, чиято мисия е да популяризира жанра на танцовото кино в по-малките населени места в България. Тази година началото му ще бъде поставено в Годеч на 18.07. след това ще премине през Белоградчик на 20.07, ще продължи в Мизия на 21.07. и ще се пренесе в останалата част на страната.

В програмата на фестивала за 2022 г. са включени 3 късометражни филма на талантливи български режисьори: „Жената, която уши знамето“ на Стефани Ханджийска, „Яхт Клуб Суинг“ на Силвия Чернева и „Уязвим“ на Коста Каракашян. Зрителите ще могат да видят и някои от филмите, създадени от курсисти в обучителната програма миналата година.

Момент от фестивала в Дряново през 2021 г. / снимка: Никола Гюлмезов

Освен прожекциите и дискусиите, в три от градовете (Белоградчик, Тервел и Каблешково) ще бъдат организирани и детско-юношески ателиета за кино танц. „В рамките на два дни ще запознаем децата с жанра кино танц, ще ги разделим на групи и ще им предоставим ресурса и подкрепата да направят свои собствени едноминутни танцови филми. В края на всяко ателие ще прожектираме създадените филмчета като част от прожекцията на турнето в съответния град. Ще поканим публиката да гласува за любимите си три филмчета, които ще спечелят професионално звуково оформление от композитор и участие във фестивал „Фокус Кино Танц“, който ще се проведе заедно с курсистите от обучителната ни програма, през октомври, в София“, поясни един от организаторите на фестивала, Йордан Кирилов.

Ето моменти от миналогодишното издание на фестивала:

Какво да очакваме от късометражните танцови филми тази година:

ЖЕНАТА, КОЯТО УШИ ЗНАМЕТО, 2022, 13’, реж. Стефани Ханджийска – изследва идеята за жените като протагонисти в обществото и в историята, през призмата на модата и съвременния танц. Филмът е заснет в Лондон в рамките на резидентската програма в основаното от хореографа Уейн Макгрегър едноименно студио.

Филмът е експресивно тълкуване на биографията на български жени, останали в историята със своите дела. Фокусът пада върху съдбата на Райна Футекова (Райна Княгиня), а нейната „Автобиография“ вдъхновява екипа да пресъздаде живота ѝ чрез танц и мода.

Общо 11 българки са представени във филма, избрани заради техния кураж, иновативност или радикална грижа за другите – Кера Тамара, Людмила Живкова, Еленa Каравелова, Райна Касабова, Ванга, Адриана Будевска, Елена Обретенова и други. В процеса на изследването към филма, режисьорът Стефани Ханджийска работи с журналиста София Йолова и асистент-хореографа Елена Маринова. Лентата цели да постави жените и тяхната история в центъра на зрителското внимание – дългосрочна мисия на Стефани от предишния ѝ филм за женствеността INNER BLOOM (колаборация с Коста Каракашян).


„УЯЗВИМ“, 2021, 14’, реж. Коста Каракашян – поетичен документален филм, който ни представя четирима от най-завладяващите мъже танцьори в България – Никола Хаджитанев, Реми Тоин, Кръстьо Методиев и Светослав Серопян. Комбинирайки авторските им изпълнения с документални разкази от първо лице, филмът проследява личната връзка на всеки един от тях с танца, за да разберем как тя взаимодейства с идеята за мъжественост в българското общество.

СУИНГ ЗА ЯХТЕНИЯ КЛУБ, 2019, 5’, реж. Силвия Чернева – пешеходно изследване на един твърде поетичен въпрос: регенерацията на градовете и какво се случва с тези, които са били там преди.

Анджела Андрю е танцов артист, учен и продуцент, специализиран в Lindy Hop и Vernacular Jazz. Родена и израснала в лондонския Ийст Енд, по образования е  социален работник и продължава да работи с различни общности. Силвия Чернева е дългогодишна ученичка на г-жа Андрю с опит в областта на архитектурата и танца.


След прожекцията зрителите ще имат възможност да се включите в дискусия с част от авторите.

 

 

Подобни статии