Начало Бизнес Създават младежка мрежа за изкуство между Белоградчик и Княжевац

Създават младежка мрежа за изкуство между Белоградчик и Княжевац

от Mariana Gomileva
1148 преглеждания

Дигитален роял „KURZWEIL” в Народно читалище „Развитие–1893 г.” – Белоградчик, доставен в изпълнение на проект „Младежка арт мрежа“

Да създаде среда за развитие на талантите, творческите умения и междукултурния диалог сред младите хора от трансграничен регион Видин – Зайчар е идеята на проекта „Младежка арт мрежа”, финансиран по Interreg – IPA CBC Bulgaria-Serbia. От българска страна той се изпълнява от Народно читалище „Развитие–1893 г.” – Белоградчик. Обхваща период от една година – от 20.05.2020 г. до 19.05.2021 г.

Стойността на проекта е: 145 353,77 евро.

Конкретните цели са: повишаване на знанията, уменията и мотивацията за творческо израстване на 120 младежи от трансграничния регион, чрез провеждане на творчески лагери, както и създаването на Младежка мрежа за изкуство – среда, подкрепяща и стимулираща развитието на творческите способности на младите хора и тяхното личностно израстване. Насърчаването на мобилността на младите хора от трансграничния регион и обмена на идеи и добри практики.

Дейностите по проекта:

Дейност 1 – Разработена методология за избор на младежи – участници в творческите лагери, в направление – музика, творческо писане и изобразително изкуство, танц, театър и фотография. Назначени са ментори за съответните обучения.

Дейност 2 и 3 – Провеждането на 6 творчески лагера – в направления: музика, творческо писане и изобразително изкуство на териториите на Белоградчик и Княжевац,  Сърбия, с участието на 60 български и 60 сръбски младежи.

Дейност 4 – Провеждането на трансграничен форум „Младежко предприемачество в сферата на културата и творческите индустрии” в Белоградчик.

Дейност 5 – Участието на младежите от творческите лагери във международния фестивал на младежката култура в Княжевац.

В момента продължава изпълнението на Дейност 1.

До края на месец февруари 2021 г., ще бъдат публикувани формуляри за кандидатстване в проекта. А до края на месец април ще бъдат определени българските и сръбски младежи, участници в проект „Младежка арт мрежа”.

Предстои закупуването на духови музикални инструменти и акустичен музикален барабан.

Съобразено с условията на Covid–19, проект „Младежка арт мрежа“ има разработен резервен план на работа в епидемиологична обстановка.

 

Източник: Община Белоградчик

Подобни статии