Начало Градска среда Събират се средства за парапет в белоградчишкия храм „Св. Вмчк. Георги Победоносец“

Събират се средства за парапет в белоградчишкия храм „Св. Вмчк. Георги Победоносец“

от Mariana Gomileva
1687 преглеждания

Стълбите към входа на черквата „Св. Вмчк. Георги Победоносец“ в Белоградчик, на които има нужда да се постави парапет / снимка: отец Рафаил

Само след месец, на 6 май, белоградчишкият храм „Св. Вмчк. Георги Победоносец“ ще отпразнува своя празник. Черквата е на повече от 150 години и е построена на стръмно място в града край скалите. Заради денивелацията, всеки път хората изкачват близо 16 метра необезопасени стълби, за да влязат в Светата обител. От дълго време храмът се стопанисва от архиерейския наместник на Белоградчишка духовна околия – отец Рафаил, който непрестанно полага усилия по подобряването на сградата и двора, в стремежа си да осигури приятна среда за многобройните вярващи. В навечерието на великденските празници, по тяхна молба, той е успял да инициира изграждането на парапет, за да има улеснен и сигурен достъп до входа на черквата. За поставянето на съоръжението е избрал оптимален вариант от олекотени, но здрави елементи, които наподобяват ковано желязо и са в унисон с всичко наоколо. Мандра „Боровица“ веднага са реагирали на молбата на отец Рафаил за събирането на средства за поставянето на парапета. Остава и други радетели за съхраняването на Белоградчик и региона да последват примера им и да се съберат още около 6000 лв. Така скоро миряните ще имат заслужения по-лесен и безопасен достъп до храма.

Така ориентировъчно ще изглежда новият парапет към входа на черквата

Всеки, който реши да дари каквато и да е сума, може да се свърже директно с отец Рафаил, на тел: +359 885 466 396 или на място в храм „Св. Вмчк. Георги Победоносец“ – Белоградчик. От църквата уточняват, че няма да предоставят благотворителната инициатива на посредници, за да се избегнат злоупотреби – единственият начин за подпомагане на изграждането на парапета ще бъде чрез директна връзка с храма. Нашият екип застава зад тази кауза и ще спомогне за популяризирането ѝ с надеждата, че необходимите средства ще бъдат събрани още преди празника на храма.

Цъфналата магнолия в двора на храма дава красота и предвещава надежда / снимка: отец Рафаил

Историята на храма

За съжаление не са запазени много данни за историята на църковния храм. Отец Рафаил разказва интересен факт, свързан с откриването на датата, когато църквата е била осветена. Преди години от влагата паднала мазилката на част от стената и под нея върху тухлите с работниците видели издълбана датата 1868 г. Това е единственото точно сведение за храма „Св. Вкмч. Георги Победоносец”. 

Годината, която се е показала на стената при ремонта / снимка: Отец Рафаил

Ето какво разказа свещеноиконом Рафаил, архийерейски наместник на Белоградчишка духовна околия:

„Вече сме сигурни, че храмът е построен през 1868 г. На северната фасада при ремонтни дейности излезе изписана тази година. Затова през 2022 г. честваме 154 години. При сваляне на старата мазилка преди време, установихме, че притворната част е построена малко по-късно и първоначално е била отворена с арки. След това най-вероятно е била затворена, за да се направи стълбището, още едно помещение и камбанарията на черквата.”

Храмовата икона / снимка: общ. Белоградчик

От надписа на храмовата икона става ясно, че е дело на тревненски иконописци.

В църквата се е пазело знамето на Белоградчишкото благотворително подофицерско дружество „Полковник Стефан Илиев“.  

Настоятелството на дружеството около 1930 г. / снимка: venetz.org

През 2008 г. изцяло е подменена подовата настилка, освежени са вътрешните колони и стените. Средствата са предоставени от община Белоградчик и от спонсори. Така храмът е ремонтиран, а пространството около него е облагородено.

Изглед от входа на черквата към улицата / снимка: oтец Рафаил

През 2013 г., със средства от Програмата за развитие на селските райони, е направен нов покрив, специална обработка на каменните стени, нова ограда и парково осветление в двора. По-късно е поставен и навес, под който вече се освещават и се провеждат празнични трапези по различни християнски поводи.

Традиции в храма

Както всяка година, на Велики четвъртък в църквата след празничната литургия се организира боядисване на яйца от деца. Така наречените перашки се раздават на всички на Великден за здраве.

Боядисване на яйца под навеса на храма / снимка: общ. Белоградчик

По традиция в деня, когато се чества храмовият празник, 6-ти май, освен тържествените литургии, се прави и празнична трапеза за хората, които идват да се помолят в този ден. Продуктите за нея обикновено са дарение от добри хора, които не държат имената им да бъдат споменавани. Няколко години поред спомоществовател, дарява сумата, с която църковното настоятелство закупува агнето за трапезата. На миряните, дошли да почетат Свети Георги, се раздава от агнешката супа, заедно с чаша червено вино и сладки неща. 

Освещаване на великденския курбан, 2021 г. / снимка: общ. Белоградчик

Вътрешността на черквата / снимка: общ. Белоградчик

Надеждата на всички е, че тази година за Гергьовден, който винаги се превръща в своеобразен празник не само за вярващите християни, но и за всички жители и гости на Белоградчик, черквата ще има най-после и парапет. Така спокойно миряните ще могат да се изкачат до входа, да запалят свещ и да се помолят за здраве. Този духовен дом заслужава да бъде съхранен с помощта на повече хора, отворили сърцата си за благотворителност, с надежда за благополучие!

Пролет в храма, 2022 г. / снимка: отец Рафаил

 

 

 

Подобни статии