Начало Новини Сценографът на “Патилан” – с международна награда

Сценографът на “Патилан” – с международна награда

от Mariana Gomileva
942 преглеждания

Ивайло Николов – енограф на куклен театър “Патилан” – Монтана, грабна наградата от ХХI Международен кукленотеатрален фестивал за камерни куклени постановки за деца и възрастни “Двама са малко – трима са много” – Пловдив. Младият сценограф и съавторката му Ива Гикова бяха отличени за иновативно решение на куклите в спектакъла “Ескориал” – постановка на театър “Хенд”. “Думата “иновативно” е малко подвеждаща, понеже самите кукли не са нещо невиждано като технология, по скоро цялостното им въздействие, изразителност и функционалност на сцената заедно с декора придадоха по-особената им визия, разказва Ивайло. – Работата по спектакъла започна през 2012 г. Процесът и изработката продължиха близо две години. Въпреки дългата подготовка, съм щастлив, че спектакълът излезе и успя да намери своята публика и признанието на фестивала в Пловдив. С Ива сме заедно в живота и в работата от самото начало на следването ни в НАТФИЗ и по някакъв начин успяхме да се допълним като художници.”

В престижния фестивал в града под тепетата се съревноваваха трупи от Словения, Русия, както и спектакли на държавните куклени театри Пловдив, Варна, Бургас, Сливен. Спектаклите, включени в програмата му са преминали през предварителна селекция, което е доказателство за високото им художествено ниво.

Ивайло Николов работи не само с Кукления театър в родния си град. “Бих се радвал, ако мога чрез работата си в театъра да дам по някакъв начин нещо на града и хората.” – казва той. Независимо от това, търси възможности за творческа реализация и на най-престижните сцени в страната. Ивайло е сценограф на два спектакъла, които получиха редица индивидуални награди и номинации последните два сезона – “Възвишение” на режисьора Иван Добчев на Драматичен театър – Пловдив, и “Едно малко радио” – моноспектакъл на Мая Новоселска, режисиран от Теди Москов в Сатиричния театър – София. Тъй като неговото изкуство е конвертируемо, без проблем преодолява езиковите бариери, Ивайло Николов прави първите си крачки и в чужбина. В момента работи върху сценографията на постановка в град Суботица в западната ни съседка Сърбия. “Мисля, че всеки който иска да се развива в професията си трябва да излезе, да учи, да обмени опит, да види различни гледни точки. Аз лично бих искал да работя в Чехия, понеже това е държава с изключителни традиции в кукления театър.” – категоричен е Ивайло.

Заниманията си с изобразителното изкуство Ивайло Николов е започнал на 6-7-годишна възраст в Школата по изкуствата в Монтана. Образованието си продължава в Художествената академия в София, а след това е приет в Националната академия за филмово и театрално изкуство. “Избрах да кандидатствам сценография почти случайно, но просто исках да опитам нещо различно от нещата, които досега бях практикувал в гимназията. Имах съмнения в началото, но много бързо след като ме приеха се убедих, че съм направил правилен избор, за което основно благодаря на художествения ми ръководил проф. Майя Петрова. Сценографията съчетава различни изкуства – архитектура, дизайн, мода, живопис и отделно чисто практически добиваш опит в занаяти като дърворезба, металообработка и работа с различни нови материали и технологии.” – мотивира избора си Ивайло Николов. След този блестящ старт в кариерата със сигурност го очакват много творчески постижения.

Габриела Георгиева – Клуб “Медии”

Подобни статии