Начало Икономика Стартиращи компании ще получават до 80% безвъзмездно финансиране

Стартиращи компании ще получават до 80% безвъзмездно финансиране

от Mariana Gomileva
1400 преглеждания
Европейските проекти в обл. Видин са нараснали тройно за шест месеца

Проекти за общо 36.7 млн. лв. са одобрени за област Видин по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, съобщиха от Областния информационен център (ОИЦ). Става въпрос за 47 проекта, получили зелена светлина във втория програмен период. За сравнение – в предишния период от Видинско е имало едва 7 проекта за общо 11.87 млн. лв.

Резултатите бяха представени по време на информационна среща в града, посветена на възможносите по процедурата „Насърчаване на предприемаеството“.

Новата процедура за насърчаване на предприемачество осигурява финансова подкрепа на стартиращи и нови фирми, които са регистрирани след 31 декември 2016 г. Бонус точки има за кандидати от Видин, както и за жени-предприемачи. Безвъзмездната помощ е до 80%, като размерът варира от 50 хил. лв. до 200 хил. лв. Според Областния център това ще окаже съществена подкрепа за развиването на местния малък и среден бизнес. Одобрен проект може да се финансира с помощта на банкова гаранция, кредит чрез финансово или имуществено обезпечение. По време на срещата представтели на видинския бизнес помолиха в бъдещи процедури по „Иновации и конкурентоспособност“ да се имат предвид особеностите на Видин и да се финансират търговия, транспорт, ресторантьорство, хотелиерство.

През следващата година предстоят процедури по оперативните програм „Развитие на човешките ресури“, „Региони в растеж“, „Околна среда“, „Иновации и конкурентоспособност“. Подробна информация за тях може да бъде получена в ОИЦ-Видин, откъдето ще обявяват веднага датите и сроковете за кандидатстване.

„Като съвкупност проектите на бизнеса в област Видин се нареждат на второ място след най-големия бенефициент на европейски средства в областта – Община Видин“, коментират от ОИЦ. В сегашния програмен период общината е получила финансиране по 16 европейски проекта на стойност над 58 млн. лв. Почти всички са по оперативните програми, три са по програмите за трансгранично сътрудничество и и един е от Финансовия механизъм на ЕИП – Норвежка програма. Финансирането от трансграничните програми за общината е 1.4 млн. лв., а близо 1 млн. лв. са отпуснати по Норвежаката програма.

Следващия период за европейските фондове ще бъде определен от финансовата рамка за 2021-2027 г. Според заложеното в нея България ще получи с 8% повече средства от европейските фондове. За сметка на това след 2021 г. ще има намаление за други европейски държави – Унгария, Полша, Франция, Германия, Люксембург, Малта. Парите по трансграничните програми в цяла Европа ще бъдат намалени и ще се увеличи делът на съфинансирането, осигурявано от националните държави. За изоставащите региони ще бъде увеличено финансирането, а използването на финансовите инструменти трябва да стане по-лесно. Това означава по-пряк достъп и повече пари за региони като Северозападна и Централна Северна България. Ако бъде приет предложения от Министерство на регионалното развитие вариант, те ще бъдат включени в нов Дунавски регион, който ще обхваща още областите Русе, Разград, Силистра и Търговище. Промяната се наложи, тъй като броят население на Северозападния и Северния централен регион падна под изискванията на Европейската комисия за минимален брой население. Новото райониране няма да налага промяна на областите, няма да има и административни центрове по регионите.

Подобни статии