Начало Забележителности Старите къщи на Белоградчик

Старите къщи на Белоградчик

от Mariana Gomileva
1994 преглеждания

Старите къщи са като затворени книги. Никога не можеш да предположиш какво се крие между кориците или стените им. В Белоградчик, който открай време е имал интелигенция и заможно градско население, голяма част от тези къщи са запазени. Повечето са строени в първата половина на XX век, някои са се запазили и от XIX век. След 1944 г. домовете и канторите на „враговете“ са били национализирани. Някои са съборени, в малко от върнатите след десетилетия живеят наследници, възстановили предишната красота. Повечето стават жертва на нехайство и нескопосани ремонти.

За тези стари градски къщи ни разказва проф. Борислав Тошев, роден и отраснал в Белоградчик. Днес публикуваме разказа за къщата на адвокат Коста Желев. Още за Белорадчик може да намерите на facebook страницата „Венец“. Венецът е планинския рид на Стара планина около Белоградчик.

Къщата на Коста Желев

Тази къща се намира в началото на ул. „Поручик Дворянов“. В нея са живеели адвокатите Коста Желев и Ангел Желев. Коста Желев (снимка от 1933 г.) е роден на 22 юли 1880 г. в гр, Белоградчик, завършил е правни и държавни науки в Софийския университет през 1915 г. Ангел Желев е роден на 2 ноември 1882 г. в гр. Белоградчик, завършил е правни и държавни науки в Софийския университет през 1912 г. Коста Желев е бил народен представител. Дядо на двамата е Цеко Панов – народен представител в Учредителното народно събрание от 1879 г. и кмет на града.

Къщата вдясно имаше една започната, но недостроена част. Вдясно на къщата имаше висока стена и входната врата бе долу на улицата. Познавах много добре Коста Желев. Като дете, отивайки по „Дворянова“ към площада, най-често го виждах горе да седи пред една маса. Тогава той ме викаше: „Боби, качи се горе да си приказваме“. Най-често ми говореше за войната – той бе запасен офицер и ми разказваше за полковник Борис Дрангов, когото познаваше добре, защото бе завършил Школата за запасни подпоручици в Скопие, оглавявана от Дрангов.

След установяването на комунистическата власт къщата бе отчуждена и семейството трябваше да напусне в града. В края на петдесетте години в една от долните стаи се провеждаше курс по радиотелеграфия, който аз преди казармата завърших. После в къщата на Коста Желев се настани ученическата музика с ръководител Ангел Джунински.

Къщата имаше широк двор нагоре към баира и там се белееше един голям кокошарник, в който никога не видях кокошки.

Адвокат Коста Желев, Белоградчик | източник: „Венец“

Подобни статии