Начало История Седмица на патриотичното кино в Археологически комплекс „Калето“ – Мездра

Седмица на патриотичното кино в Археологически комплекс „Калето“ – Мездра

от Mariana Gomileva
1185 преглеждания

Плакат на документалния филм „Освободителят на България“ 

В разгара на лятото за пръв път ще се проведе Седмица на патриотичното кино „Калето – Мездра 2020“ – съвместна инициатива на Община Мездра и на Проект „НЕзабравимата България“.

От 27 юли до 2 август 2020 г., в продължение на четири вечери, на откритата сцена в Археологически комплекс „Калето“ ще бъдат представени 8 художествено-документални филма на родения в Мездра режисьор, оператор и продуцент д-р Искрен Красимиров, преподавател в Нов български университет – София и в Югозападен университет “Неофит Рилски” – Благоевград.

Програмата на кинопанорамата включва лентите: „БОТЕВ: От Голгота към Свобода“ (2013 г.), „Българин да се наричам” (посветен на Иван Вазов, 2016 г.), „100 000 крачки с БОТЕВ“ (2015 г.), „Грешникът светец“ (за св. Софроний, епископ Врачански и на Паисий Хилендарски, 2015 г.), „Освободителят на България“ (2018 г.), „Българската княгиня“ (посветен на Райна Княгиня, 2018 г.), „Левски и Ботев на живо“ (2017 г.) и „2 села между 2 епохи“ (2020 г.).

Прожекциите са безплатни!

ПРОГРАМА НА СЕДМИЦАТА НА ПАТРИOТИЧНОТО КИНО „КАЛЕТО – МЕЗДРА 2020“

27 юли 2020 г. (понеделник) – 21:00 ч.

  • „БОТЕВ: От Голгота към Свобода“

Ученици от СУ “Христо Ботев” – Враца, заедно със своя млад учител по история, поемат по стъпките на Ботевата чета. Но не по традиционния маршрут от Козлодуй към Околчица, а обратно – от Балкана към Дунав, за да търсят отговор на въпроса: “Можеше ли Христо Ботев да бъде спасен?“ Вижте отговора във филма!

  • „Българин да се наричам” (посветен на Иван Вазов)

Филмът “Българин да се наричам” започва с това как дядо Вазов сам тръгва да търси родното място на войводата Ботев. Филмът показва почитта на местните. Ще видите къщите музеи на баба Илийца и на дядо Йоцо, както и “живата баба Илийца”, и “живия Вазов”, изигран блестящо от Златимир Йочев. Лентата показва образа на Вазов във Врачанския Балкан, който търси непознатите български образи, за да митологизира в родолюбие.

29 юли 2020 г. (сряда) – 21:00 ч.

  • „100 000 крачки с БОТЕВ“

От Козлодуйския бряг “живият Ботев” – Филип Филипов, повежда походниците на бял кон и в пълна бойна униформа. Всичко това е част от художествено-документалния филм на Искрен Красимиров “100 000 крачки с БОТЕВ”, който показва как 750 Ботеви поклонници от всички възрасти от цялата страна преминават по пътя на безсмъртието от парахода “Радецки” до лобното място на Войводата във Врачанския Балкан.

  • „Грешникът светец“ (за св. Софроний, епископ Врачански и на Паисий Хилендарски)

В художествено-документален стил авторите предлагат съвременен прочит за всички възрасти на вероятно най-старата творба в проза и първата автобиографична книга в българската литература – “Житие и страдание грешнаго Софрония”. С игрална възстановка е представен емблематичен момент от “Житието”, наречен от проф. Вера Мутафчиева “Как се беси поп”. Истина е, че преди да стане светец, Софроний става пророк. Гробът му, сякаш закономерно за героите в нашата история, е неизвестен или оспорван, в случая – между България и Румъния.

31 юли 2020 г. (петък) – 21:00 ч.

  • „Освободителят на България“

Образът на един американец, направил нова ера за българите в освободителните им борби, ще оживее в поредния художествено-документален филм на режисьора Искрен Красимиров и на неговия проект „НЕзабравимата България“. В лентата отново участват изтъкнати експерти като проф. Пламен Митев, както и известни актьори като Симеон Владов, местни историци и музейни експерти.

  • „Българската княгиня“ (посветен на Райна Княгиня)

В рамките на 45 минути зрителите ще видят необикновената история на „Българската княгиня“ – Райна ПопГеоргиева Футекова. В лентата ще оживеят също образите на Георги Бенковски, Захарий Стоянов, поп Грую Бански и други легендарни революционери, които ще поведат зрителя към избухването на Априлското въстание.

2 август 2020 г. (неделя) – 21:00 ч.

  • „Левски и Ботев на живо“

Захарий Стоянов представя: “Левски и Ботев на живо”. В този обзорен филм за творчеството на режисьора Искрен Красимиров на екрана оживяват най-големите ни национални герои: Христо Ботев, Васил Левски, Иван Вазов и най-вече – образът на Захарий Стоянов, който е изигран от самия Красимиров. Вижте “на живо” първия биограф на Левски и Ботев и неговият фантастичен разказ за нашите светини!

  • „2 села между 2 епохи“ – филм за с. Долна и Горна Кремена

В единствения филм за селата Горна и Долна Кремена, община Мездра на екрана оживяват незабравимите образи на Иван Тодоров-Горуня, на Ботевия четник Никола Вълчев Минков, както и други колоритни местни личности, които придават незабравима харизма на тези две малки селца.

Пазете чисто и свято българското в сърцето и в душата си, призовават организаторите.

Източник: д-р Искрен Красимиров

 

Подобни статии