Начало Еврофинансиране Северозападна България – добра дестинация за поклоннически туризъм

Северозападна България – добра дестинация за поклоннически туризъм

от Mariana Gomileva
1217 преглеждания

Видин е пример за толерантност на вярата – в центъра, само на няколко метра, има църква и джамия / снимка: Мариана Гомилева

По света от години се развива поклонническият туризъм и на него се гледа като възможност да се осигурят добри условия за популяризиране на дадена дестинация сред хората на вярата или посетители, които просто проявяват любопитство към историята на свети места. Манастирите и църквите в трансграничния регион между България и Румъния съхраняват до днес спомена от славното минало на двете държави и са пазители на християнската вяра от векове – ярки примери на средновековната и възрожденска църковна живопис и важни центрове на книжовността. Не всички пазят първоначалния си облик, но продължават да се славят с богатата си история и духовни традиции. Поклонението в тях оставя незабравими спомени за всеки, който ги е посетил. 

Туристи пред Девическия манастир „Маглавит“ край Крайова, известен със своите чудеса / снимка: Мариана Гомилева

„Настаняване на поклонници и развитие на местата за поклоннически туризъм в селските райони“ – проект „PANHЕRA“, финансиран от програма „Еразъм+ на Европейската комисия, за България се изпълнява от Фондация за регионално развитие (гр. Видин) в партньорство с „Поклоннически център – Осло“ (Норвегия), местна инициативна група „Гал дел Дукато“ (Парма, Италия), местна инициативна група „Понтеведре Норте“ (Галиция, Испания), областната администрация на провинция Испарта, Турция и Център за диалог между наука и религия към Университета в Крайова. Проектът цели развитие на поклонническия туризъм в България, Испания, Италия, Норвегия, Турция и Румъния. Той е насочен по-конкретно към лицата, управляващи места за настаняване, разположени в близост до известни поклоннически маршрути в Европа.

Църквата в Касро Урдиалес на Пътя към Сантяго в Испания / снимка: Мариана Гомилева

Най-известните поклонически маршрути са: пътят към Сантяго, известен като Ел Камино де Сантяго и представляващ мрежа от пътища, водещи към катедралата в Сантяго де Компостела в Галисия, Испания; поклонническият път „Св. ап. Павел“, който започва от древния град Перге до Анталия и завършва в гр. Ялвач до езерото Егирдир, като повтаря част от пътя на св. ап. Павел при неговото Първо благовестническо пътешествие; Виа Франчигена, който тръгва от Кентърбъри, Великобритания и прекосява Франция, Швейцария и голяма част от Италия, и завършва в Рим; пътят на св. Олав, който всъщност представлява мрежа от пътища от Дания, Швеция, Финландия и Норвегия с крайна точка катедралата в Тронхайм, Норвегия; пътят „Св. Йоан Рилски Чудотворец“ в България, който повтаря пътя на пренасяне на мощите на св. Йоан Рилски от Търново до Рилския манастир; както и отделни манастири във Видинска Епархия – Северозападна България, които ежегодно приемат поклонници.

Идеята е да се подобрят уменията и познанията на хората, притежаващи къщи за гости и гостоприемници, на работещите за поклоннически центрове, както и на служителите на Българската православна църква, които приемат поклонници в манастирите. Практиката показва, че голяма част от тях не са специалисти в областта, не владеят език и нямат нужните компетенции за добро посрещане на поклонници от чужбина.

Официалното начало на проекта беше дадено през месец септември 2018 г. с идеята да се разрешат именно такива проблеми, предоставяйки на заетите в този бранш от бедни региони, през които минават поклоннически маршрути, включване в образователни мобилности, които се осъществиха в България, Анталия и Испания и бяха водени от специално обучени за целта ментори, формални и неформални обучители.

В рамките на проекта са изработени няколко интелектуални продукта, които могат да послужат за ръководство за привличане на нови клиенти и увеличаване на печалбите, както и за подобряване на компетенциите им и на качеството на услугите, които предоставят. 

Автентичният интериор в местата за настаняване също е важен, Хан „Мадона“, с.Фалковец / снимка: Мариана Гомилева


Като добър ефект от дейностите се очаква отварянето на нови места за прием на поклонници по тези маршрути или около манастирите. В рамките на проекта е изработена също и утвърдена единна сертификационна система, гарантираща на туристите и поклонниците, че лицата, които ги посрещат  по местата, на които отсядат, са преминали специализирано обучение. Един от  резултатите на проекта е съставянето на учебно помагало, насочено към управители и служители на места за настаняване, както и към служители на Българската православна църква и на поклоннически центрове. Помагалото представя ефективни бизнес модели в областта на туристическия маркетинг, маркетингови и комуникационни стратегии, необходими за повишаване на капацитета на служителите на местата за настаняване и поклонническите центрове за обслужване на клиенти и поклонници. Тези материали са достъпни на създадената за целите на проекта интернет страница www.panhera.eu.

Финалното събитие с представяне на резултатите от проекта, уеб наръчник и платформа за дистанционно обучение се проведе в гр. Лалин (Галиция, Испания) през месец юни 2021 г. Веднага след това в офиса на Фондация за регионално развитие, намиращ се на ул. „Христо Ботев“ №93 във Видин, се проведе и финалната пресконференция за представяне на резултатите по проекта – един нов начин за популяризиране на местата за настаняване и регионите, в които се намират, както и за подобряване на комуникационните, дигитални и управленски умения на целевите групи, във връзка с управлението на техния бизнес.

Очаквайте подробна информация за Поклонническия маршрут „По пътя на християнстиянските светини между България и Румъния“ преминаващ през Крайова – Маглавит – Калафат – Видин – Белоградчик – Монтана – Враца – Видин.

 

Източник: Фондация за регионално развитие (гр. Видин)

 

 

 

 

 

 

 

Целта беше участниците в тези мобилности да придобият опит и добри практики за приемане на поклонници от Испания, Норвегия и Италия, които имат сериозна подготовка в тази посока.

Проект ПАНХЕРА представя различни възможности за обучение, насочени към възрастни учащи по тема, която все още не е добре проучена. 

Подобни статии