Начало Новини ГКПП Салаш – Ново корито и тристранен полицейски център за сътрудничество ще бъдат открити през 2014 г.

ГКПП Салаш – Ново корито и тристранен полицейски център за сътрудничество ще бъдат открити през 2014 г.

от svilen
2867 преглеждания

Граничен контролно-пропускателен пункт на българо-сръбската граница при Салаш – Ново корито и Тристранен център за полицейско сътрудничество ще бъдат изградени във Видинския регион до средата на 2014 г. Това обявиха вчера във Видин заместник – министърът на  вътрешните работи Пламен Ангелов и г-н Ивица Тончев, специален съветник на министър-председателя на Република Сърбия по въпросите на националната сигурност. Домакин на срещата бе областният управител инж. Кръстьо Спасов.

„От сръбска страна сме свършили 80 % от работата по откриването на граничния пункт. Имаме готовност в началото на следващата година да асфалтираме и оставащите около 200 метра до граничния пункт. Надявам се в средата на следващата година пунктът да бъде отворен”, каза Ивица Тончев, като изрази надежда, че това ще допринесе за икономическото развитие на двата съседни региона, които са най-бедните в България и Сърбия.

„Задачата от българската страна е по-сериозна, защото трябва да изградим 5 км път и да отчуждим земеделски земи”, обясни областният управител на Видин, като увери, че вече има проект за изграждането на свързващия с граничния пункт пътен участък от с. Салаш. Той подчерта, че са взети всички мерки за ускорената реализация на този проект. „Уточнени са всички имоти, като 60% от тях са на община Белоградчик, а останалите са на частни стопани. Агенция „Пътна инфраструктура” работи активно по отчуждителните процедури. Взето е решение от правителството да бъдат отпуснати 2 млн. лв. за промяна на предназначението на земеделските земи”, каза инж. Кръстьо Спасов.

На срещата бе договорено създаването на комисия от по пет представители на двете страни, която да координира и синхронизира работата по изграждането на граничния пункт при прохода Кадъ боаз.

„Убеден съм, че интересът ще е огромен и проектът ще окаже благоприятен ефект върху развитието на туризма и икономиката в района”, коментира кметът на община Белоградчик Борис Николов.

„Паралелно с работата по новия пункт ще ускорим създаването на  контактния център, който наистина ще допринесе не само за сближаването на  страните, но и за реализирането на по-високо ниво на всички икономически инициативи – те не могат да се развиват без необходимите условия и гаранции за сигурността”, отбеляза заместник-министърът на вътрешните работи Пламен Ангелов, като обясни напредъкът на инициативата за изграждането на Тристранния център за полицейско сътрудничество между България, Сърбия и Румъния. „Уточнихме основните цели и задачи, които са главно за обмяна на информация и противодействие на заплахите за сигурността. В момента българската страна, като инициатор, ревизира проекта от 2009 г. и включваме в него добрите практики, които натрупахме в този период от взаимодействието с всички съседни страни”, подчерта Пламен Ангелов.

В контактния полицейски център ще работят представители на Гранична и Национална полиция и на Митниците на трите страни. Той ще бъде разположен района на Ферибот – Видин. Очаква се дейността му да стартира през първите месеци на 2014 г.

Подобни статии