Начало Култура Румен Статков с изложба в Монтана

Румен Статков с изложба в Монтана

от Mariana Gomileva
2341 преглеждания

Художникът е известен с портретите си | снимка: Личен архив

Изложба на известния художник Румен Статков ще се открие на 2 април от 17:30 часа в експозиционна зала „Кутловица“ в Монтана. В нея ще бъдат показани творби от циклите „Между небето и земята“, „Скрита непреходност“,“Портрети на известни личности“, „Жените на света, „Опит за портрет на България“ и „Каменната книга на България“.

Художникът, чиито корени са от с. Долна Бела Речка край Вършец, твори в различни жанрове и стилове, но е ненадминат портретист със свой собствен стил. Той рисува психологически портрети на световноизвестни личности, арлекини, портретни състояния на животни, птици, растения, портрети на живата природа (не пейзажи), портрети на стихии и дори портрети на плодове (не натюрморти). Румен Статков е рисувал Бил и Хилари Клинтън, от които получава благодарствени писма, Маргарет Тачър, Владимир Путин, Ян Гилън, Рафаел Надал и много други знаменитости.

Творби на Румен Статков са част от колекции в Париж, Лондон, Вашингтон, Мадрид, Кувейт, Виена, Берлин, Турция, Португалия. Той е познат на ценителите на изкуството в Северозапада с участията си в ежегодния пленер на художниците във Вършец, както и в националното биенале „Тенец“.

Телевизионните зрители помнят неговите рисунки на живо върху стъкло. Статков е известен и със създаването на човечето Начко – емблема на БСП в първите години на прехода. То се счита за нововъведение в българската политическа реклама.

Автор: Ива Е. Иванова, Клуб „Медии“

Подобни статии