Начало Икономика Проходът Петрохан ще бъде основно ремонтиран

Проходът Петрохан ще бъде основно ремонтиран

от Mariana Gomileva
6376 преглеждания

Пътят през Петрохан в София-област ще бъде ремонтиран, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) за severozapazenabg.com. Парите са осигурени от оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., като планираните разходи са близо 23 млн. лв.

Вече са избрани изпълнителите на ремонта – сдружение „Пътища 2016-1 ЕТАП“ и Обединение „Интер Пътища 99“. Рехабилитацията на общо 43 км ще се раздели на два участъка – единия лот е 22.2 км от Костинброд до Бучин проход. Там ремонтът ще е на „Пътища 2016“, в което влизат „Геострой“, „Пътстрой-92“, „Пътища и съоръжения“ и „Димас“. Това е участъкът с началото на изкачването на прохода и повече прави отсечки. Следващия лот е поверен на „Интер Пътища 99“, в което са компаниите „Интерпром“ и „Автомагистрали“ – в частта между Бучин проход до 51-вия километър, което съвпада с границата на обл. София.

Договорите вече са подписани, така че скоро трябва да започне същинската работа. В началото на април миналата година АПИ обяви обществена поръчка за ремонт на общо 15 отсечки, финансирани по „Региони в растеж“. В поръчката беше и ремонтът на пътя от Враца до пещера Леденика, който започна в края на август. Срокът за изпълнение на всички ремонти е 15 месеца.

Преди няколко години частта на Петрохан в обл. Монтана беше ремонтирана, но тази в София-област остана в много лошо състояние. Поръчката за ремонт предвижда разширяване на пътните платна за сметка на банкета. Тежките зими и валежите допълнително увреждат настилката, както и тежкотоварните камиони, които често го използват като алтернатива на постоянно ремонтиращата се магистрала „Хемус“ и натоварения път през Искърското дефиле. Петрохан няма ограничение за движение на тежкотоварни камиони, освен през зимата, когато става трудно проходим и периодично се затваря за почистване.

В сряда на среща с областните управители от Северозападна България регионалния министър Николай Нанков е съобщил, че през пролетта ще започне рехабилитация на пътя Ботевград – Мездра. Участъкът от 30 км ще бъде разширен с по едно платно в двете посоки, информира БНР-Видин. По думите на министър Нанков тече подготовка и за стоителство на 27 км обходен път на гр. Димово, който ще изведе транзитния трафик от улиците на града. Според Нанков Инвестиционната програма за слаборазвитите региони, на която Северна България много разчиташе, ще бъде преразгледана. Липсата на пари е причина тя да не може да бъде реализирана в първоначалния си вариант, а приоритет ще имат проекти, свързани с развитие на човешкия капитал.

Ремонтът на Петрохан:
Костинброд – Бучин проход
Изпълнител: ДЗЗД „Пътища 2016-1 ЕТАП“ („Геострой“; „Пътстрой-92“; „Пътища и съоръжения“ и „Димас“)
Надзорник: ДЗЗД „ММЛ-ТК“ („Мотт Макдоналд Лимитид“ и „Трансконсулт-БГ“)

Бучин проход – граница на обл. Монтана
Изпълнител: „Интер Пътища 99“ ДЗЗД („Интерпром“ и „Автомагистрали“)
Надзорник: Обединение „ТСП Консултанти“ ДЗЗД
Източник: АПИ

Подобни статии