Начало Икономика Проекти за 8 млн. евро ще развиват граничните райони на България и Сърбия

Проекти за 8 млн. евро ще развиват граничните райони на България и Сърбия

от Mariana Gomileva
1338 преглеждания

Министър Петя Аврамова връчва един от договорите | снимка: МРРБ

Общо 8 млн. евро ще получат 31 проекта, които ще се изпълняват от двете страни на границата между България и Сърбия, съобщиха от Министерство на регионалното развитие (МРРБ). Днес министър Петя Аврамова и сръбският министър на европейската интеграция Ядранка Йоскимович връчиха договорите за 20 от проектите. Парите са осигурени по програма „Интеррег България-Сърбия“. Това е втората покана по трансграничната програма. Всички средства са предназначени за създаване на устойчив туризъм, подпомагане на младежи и грижа за околната среда.

„Програмата е от особена важност за хората в пограничния регион между България и Сърбия, защото допринася за подобряване условията на живот там“, коментира министър Аврамова. По думите й ще се постигне по-балансирано развитие на региона.

„Програмата за трансгранично сътрудничество с България е една от най-ползотворните и успешни, по които Сърбия работи“, каза министър Ядранка Йоксимович. Тя добави, че се надява в следващия програмен период програмата да е по-успешна и да донесе полза на трансграничния регион. И от България, и от Сърбия това са най-бедните региони в съответните държави.

Според заместник–министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова усилията им за следващия период са осигурване на стратегически подход според нуждите на трансграничния регион.

Бюджетът на втората покана е над 12 млн. евро и миналата година са получени 235 проектни предложения. От тях 31 са одобрени за сключване на договори, при стойност над 8 млн. евро. Най-голям е броят на проектите по ос „Устойчив туризъм“ за общо 3.5 млн. евро. С повече от 1 млн. евро ще се помага на младежите в региона, а за 3.5 млн. евро са за опазване на околната среда. Очаква се в следващите дни да бъдат подписани останалите 11 договора.

В рамките на първата покана по „Интеррег България-Сърбия“ са сключени 39 договора на стойност 18.5 млн. евро. По информация от МРРБ до момента 33 от тях са приключили успешно, а останалите 6 ще завършат до края на годината.

Общият бюджет на програмата в сегашния програмен период 2014-2020 г. е 34.1 млн. евро.

Подобни статии