Начало Култура Представят „Нови хоризонти“ в село Флорентин

Представят „Нови хоризонти“ в село Флорентин

от Mariana Gomileva
1587 преглеждания

„Не искам с времето да тичам, не искам залези да броя.

Годините-албуми не отричам, престанах мелници да строя.

Искам да усетя пулса на деня, да ме лази тръпка на горещо лято.

Да слушам тишината на нощта, а утрото да пърха като птиче ято…“.

Така започва стихотворението „Нови хоризонти“ на поетесата Фидана Костадинова. На 10.01.2020 г., от 14:00 часа, в салона на НЧ „Пробуда – 1925“ в село Флорентин, тя ще открие постоянната изложба „Нови хоризонти“, по повод представянето на втората си едноименна стихосбирка.

поетесата Фидана Костадинова / снимка: Борислав Митрашков

Експозицията включва 30 картини. Точно толкова са стиховете в последната книга на авторката, която ще бъде дарена от поетесата-художник на читалището. Част от стиховете в нея носят заглавията „Нови хоризонти“, „Писмо“, „Елексир на живота“.

По време на откриването на изложбата, гостите ще се насладят на литературно четене, фолклорни изпълнения и коктейл. Специален акцент в програмата е съвременната интерпретация на пиесата „Ромео и Жулиета“ с Борислав Митрашков и Симона Пенева в главните роли.

Родената в с. Флорентин през 1951 г. поетеса Фидана Костадинова, през 2017 г. представи първата си стихосбирката „Не позволявай да падне небето“, която има любопитна история: „През целия си съзнателен живот тя е писала, но в един прекрасен момент нейните близки решават да „откраднат“ нейните ръкописи и да ги представят в издателство, с което ѝ правят голяма изненада. След това тя отива да види как ще изглежда стихосбирката и казва как да бъде подредена. Ние в читалището след като разбрахме, че във Флорентин имаме писател, решихме да отбележим Деня на народните будители през 2018 г., заедно с представяне на книгата и откриването на картинна изложба с илюстрациите от стиховете“, сподели председателят на читалище „Пробуда – 1925“ Борислав Митрашков.

Ето фрагменти на част от стиховете на Фидана Костадинова: