Начало Новини Областният управител на Видин: Правителството инвестира над 3,2 милиона лева за развитието на община Чупрене

Областният управител на Видин: Правителството инвестира над 3,2 милиона лева за развитието на община Чупрене

от Mariana Gomileva
1042 преглеждания

Председателят на Народното събрание Михаил Миков направи първа копка на четири инфраструктурни обекта на територията на общината

В община Чупрене започна реализацията на четири проекта, финансирани с общо 709 000 лева от държавния бюджет чрез Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“. Символичният старт на строителството бе даден вчера с отслужването на водосвет и полагане на първа копка на обектите в селата Протопинци, Търговище и Върбово.

На церемониите присъстваха председателят на Народното събрание Михаил Миков, областният управител на Видин инж. Кръстьо Спасов, кметът на община Чупрене Ваньо Костин, председателят на Общинския съвет Богомил Станков, кметски наместници, жители и гости на общината.

С пожелание за здраве и спорна работа председателят на Народното събрание Михаил Миков ритуално счупи бутилка шампанско в строителна машина, с която започва реконструкцията на водопровод на главната улица в с. Търговище. Проектът е на стойност 155 316 лева, а срокът за изпълнението му е 60 дни. С подмяната на изградения преди 45 години участък от водопроводната мрежа, значително ще се подобри качеството на питейната вода за местното население и ще се намалят авариите и загубите на вода.

До края на лятото в с. Протопопинци също ще бъде направен основен ремонт на водопровода на главната улица, за който от правителствената програма са осигурени 138 849 лева. В с. Върбово ще бъдат реализирани два проекта – „Реконструкция на водопровод на главна улица”, на стойност 155 457 лева и „Преустройство на общинска сграда за Център за настаняване от семеен тип”, на стойност 259 850 лева.

„Правителството осигури за община Чупрене 3 209 000 лева по Публичната инвестиционна програма. Стойността само на тази инвестиция надвишава годишния бюджет на общината за всички дейности”, коментира областният управител. Той припомни, че освен четирите проекта на община Чупрене на обща стойност 709 472 лева, от бюджета на програмата са отделени 2,5 милиона лева за рехабилитация на пътния участък Ружинци – Чупрене.

От името на жителите на община Чупрене кметът Ваньо Костин благодари на г-н Миков и инж. Спасов за активното им съдействие и за подкрепата на правителството за развитието на малките населени места.

Председателят на българския парламент и областният управител на Видин бяха специални гости и на Турлашки фолколрен събор в с. Чупрене. „Радвам се, че с всяка изминала година все повече са колективите и хората, които искат да покажат тук своето оригинално турлашко творчество”, каза Михаил Миков на откриването на празника в северозападната балканска община. Той поздрави общинското ръководство и жителите на Чупрене за прекрасна инициатива. „Радвам се, че има гости и от Сърбия. Вярвам, че догодина те ще бъдат повече, след като се отвори прохода „Салаш – Ново корито”, допълни г-н Миков, като посочи, че до един месец трябва да започне строителството на пътя до новия ГКПП на българо-сръбската граница.

Деветото издание на Турлашкия фолклорен събор „Када кум прасе и ти вречу” тази година събра около 2 000 самодейци от България и съседна Сърбия. В продължение на три дни на празничната сцена в с. Чупрене ще бъдат представени песни, танци, народни обичаи, облекла и традиционни ястия от Северозапада и сръбските райони на Пирот и Княжевац.

Подобни статии