Начало История „По житейския път без отдих“ – историята на един учител от Царска България – I част

„По житейския път без отдих“ – историята на един учител от Царска България – I част

от Mariana Gomileva
3023 преглеждания

Илюстрация: Мемоари на Тодор Виденов

За трудния живот на учителите днес се говори много и често срещаме сравнения какво е било преди 30, 50 или 100 години. Професията никога не е лесна, но едни от най-трудните години за учителите е периодът между двете световни войни. Тогава, след националната катастрофа, България тъне в бедност, има да изплаща огромни репарации, изгубила е земи, изгубила е много млади мъже на фронта. Американският финансов крах повлича Европа и едва стабилизиралите се след Освобождението малки стопанства в села и градове трябва да се борят за оцеляване. На този фон учителят е онзи, който трябва да изучи бъдещите граждани на страната, често в изключително лоши условия. Самият той понякога е стигнал до дипломата си с цената на много мъки и лишения.

Представяме ви без никаква редакция мемоарите на един български учител от Белоградчишко – Тодор Виденов. Роден през 1911 г., той завършва образованието си в Лом, като през цялото време се бори с паричните затруднения. Виденов остава сирак от Първата световна война. Успява да се изучи с огромни трудности, но не се отказва, макар че му се налага за известно време да прекъсне образованието си. Мемоарите му са останали недовършени. Те са публикувани със свободен достъп онлайн и от тях виждаме в първо лице страданието и житието на българските села и малки градове през 20-те, 30-те и 40-те години на XX век. Оценки за времето няма да даваме – това е само разказ, подобен на стотици хиляди други, преживени от българите в онези смутни времена.

Източник на спомените е „Белоградчишки ежедневен илюстрован лист“ на проф. Борислав Тошев. Публикуваме първата част от мемоарите, очаквайте и следващите части. Спомените остават недовършени, вероятно поради смъртта на автора.

Белоградчишка околия в началото на XX век | илюстрация: Б. Тошев

Белоградчишка околия в началото на XX век | илюстрация: Б. Тошев

Подобни статии