Начало Градска среда Побратимени градове на Враца, Монтана и Видин

Побратимени градове на Враца, Монтана и Видин

от Mariana Gomileva
192 преглеждания

Пейзажи от Враца, Монтана и Видин / снимки: Мариана Гомилева

Заедно можем повече! Обединението прави силата! Това са максими, доказали своя успех във времето. Един от начините на обединяване на усилията, с цел подобряване на качеството на живот е побратимяването на градове.

„Побратимяването събира на едно място търсенето на две общности по начин, който им позволява, водени от европейска перспектива, да разрешават проблемите си, като развиват помежду си все по-тесни приятелски връзки.“ Това е дефиницията за побратимяването, дадена преди много години от Джон Барет, един от основателите на Съвета на европейските общини и региони след Втората световна война. По този начин той определя основните ценности, залегнали в идеята за побратимяване: приятелство, сътрудничество и взаимно опознаване на народите.

Побратимяването е доста гъвкав и удобен инструмент за създаване на сътрудничество – може да се прилага между малки и големи градове, между села и общини. Доброто партньорство между тях може да донесе много ползи за групи, общности или за цялата община.

Каква е разликата между „побратим“ град и град-партньор?

Самата дума „побратим“ има южнославянски корени и се използва за обозначаване на специална форма на сътрудничество, което се държи не само на взаимодействие, но и на обещанието за вярност и взаимопомощ между участниците. Както стана ясно, градове стават „родни“ в средата на ХХ век като реакция на ужасите на Втората световна война (първият случай на „побратимяване“ е Сталинград-Ковънтри (1944). 

За да станеш побратим на някого означава, че си по-привлекателен за съвместната работа, създаваш доверие, преди всичко за други чуждестранни партньори. За образованието и културата побратимяването означава нови връзки, обмен на опит и големи шансове за обучение на висококвалифицирани специалисти с познания за културата, историята и езика на друга държава.

Побратимен град е град, който е обвързан с друг град, с цел да се поощрят контактите и културните връзки между двата града. Освен термина Побратимен град, също така могат да се срещнат и термините Twin towns (градове-близнаци) и sister cities (посестрими градове), които означават същото. Използват се също: Приятелски градове, Градове партньори и др., като всяко понятие е характерно за съответната държава, която го използва. Пример: в Германия говорим за Partnerstadt (Partner Town) (партньорски град), Франция – Ville Jumelée (Twinned Town), Северна и Южна Америка, Азия и Австралия използват sister cities. Независимо кой термин се използва, основното е: Насърчаване на културните и търговските връзки между два града.

В България, преди 1989 г. практиката беше да се побратимяват градове от страната с градове от другите социалистическите страни. Монтана, Враца и Видин имат дълъг списък от побратимени градове от преди 1989 година и след това.

Враца
Враца поддържа добри отношения с 8 побратимени града в Европа. Няма жител на града под Околчица, който да не знае, че Враца поддържа добри контакти с украинския град Суми. Нещо повече, има площад, който преди носи името „Суми“, а вече е преименуван на „Македония“, но по-възрастните врачани си го наричат още със старото название, дадено от преди политическите промени през 1989 г. На същия площад има и търговски център, кръстен на побратимения град. Всъщност подобна чест няма за друг от седемте побратимени града. По повод 50 години от побратимяването на Враца с украинския град Суми, през 2017 г. ученици от врачанското училище „Козма Тричков“ се срещнаха с граждани от Република Украйна.

Информационни материали от град Суми / снимка: Нели Борчева

От бившия соцлагер Враца поддържа добри отношения с руския град Серпухов и с украинския Кобрин, откъдето идват делегации обикновено за деня на Враца – 1 юни. С Румъния има топли връзки с Крайова, сърбите от град Бор и македонците от Кичево допълват списъка на побратимените градове. Към него се причисляват още немският Франкфурт на Одер и френският Вилньов льо Роа, който се намира на 60 км от столицата Париж.

Монтана

Житомир, Банска Бистрица и Пирот са сред първите побратимени градове на Монтана. Дружбата им датира още от социалистическо време и до днес. Дори най-големият хотел в центъра на града продължава да носи името на Житомир.

Терасата на хотел „Житомир“, Монтана / снимка: Мариана Гомилева

С германския Шмалкалден връзката на Монтана е между двете гимназии. От години ученици от ГПЧЕ „Петър Богдан“ и тези от Шмалкалден си разменят визити. Връзката е ползотворна и за двете страни. С руския Дзержински дружбата е основно със спорта. Всяка година джудистите на треньора Ташко Танов участват в силен традиционен международен турнир. Руснаците връщат визитата на турнира на „Слава 83“ в Монтана. Побратимяване има още със Суракарта в Индонезия и Чонгкинг в Китай. Бизнесмени от Монтана, начело с кмета Златко Живков, задълбочиха бизнес контактите при посещението си в Индонезия.

В последните години Община Монтана работи много успешно по европейски програми. По Трансгранично сътрудничество със Сърбия, проекти се осъществяват с побратимените на Монтана градове – Враня, Ниш /община Медияна/ и Пирот. Каракал /Румъния/, Храдец Кралове /Чехия/, Нови Лигуре /Италия/, Бялогард /Полша/ и Салватиера от Испания са останалите градове, с които община Монтана си сътрудничи през годините. Делегации от побратимените градове на Монтана участват с групи на празника на Монтана – Свети Дух.

Видин

Побратимените градове на Видин са Ровно от Украйна /Ривне в по-ново време/, полският Ломжа, немският Шверин (някога в ГДР, сега част от обединена Германия), унгарският град с трудното име Ходмезьовашархей, Уест Карълтън в САЩ, сръбският Зайчар, Демре в Турция и Калафат в Румъния. Видин има и градове партньори – германският Дегендорф, италианският Леко, германският Улм и Дебър от Македония. 

Пътеводители на гр. Ровно и гр. Шверин / снимка: Красимир Каменов

По-възрастните видинчани може би си спомнят, че във Видин е имало улица „Ровненска“, комплекс „Шверин“ и магазин „Ломжа“, кръстени на побратимените градове. В Ровно е имало улица „Видин“, но в Шверин не е имало обект, кръстен на Видин. В миналото са идвали в крайдунавския град делегации от танцови състави, спортни клубове и представители на промишлеността. Сегашните са предимно на административно ниво.

Побратимени градове с Видин / снимка: Красимир Каменов

Смисълът на побратимяването е в дългосрочното сътрудничество между партньорите, а не в съвместна работа в рамките само на един конкретен проект. Затова то трябва да е в състояние да „надживее” промените в управлението на общината, както и отделни проблеми, с които се сблъскват някои от партньорите. Побратимяването означава взаимна подкрепа, когато някои от тях има нужда от това – напр. при големи наводнения. За да се гарантира всичко това, е необходимо върху побратимяването да се работи постоянно, да се ревизират условията на договора между партньорите, за да отговарят те на променящата се ситуация и така то да остане актуално и динамично.

Не по-малко важно е това „двойно обвързване“ да бъде успешно както за местните власти, така и за гражданите. С две думи – не може да има побратимяване без активно гражданско участие. Защото „двойнствената“ природа на побратимяването често изисква в комитетите по побратимяване да бъдат включени в еднаква степен представители на местните власти и на гражданите.

 

Източници: Международна организация за побратимяване на градове, Съвет на Европейските общини и региони, Любо Андреев – кореспондент на БНР в Монтана, Жоро Александров – кореспондент на БНР във Враца, Лора Владимирова – кореспондент на БНР във Видин

Вижте кои са Побратимените градове на Белоградчик тук.

Подобни статии