Начало Икономика Отговорът на регионалния министър за отварянето на ГКПП „Салаш – Ново корито“

Отговорът на регионалния министър за отварянето на ГКПП „Салаш – Ново корито“

от Mariana Gomileva
1697 преглеждания

Продължава всеобщото очакване да бъде довършен един знаков проект за северозападна България – изграждането на 5-километровия пътен участък от с. Салаш до границата със Сърбия. След завършването му най-после може да стане реалност дългогодишният проект от национално и международно значение – отварянето на ГКПП „Салаш – Ново Корито“. За него има подписано споразумение между Република България и Република Сърбия през 2007 г. През 2014 г. е започнато строителството на прилежащата инфраструктура и към настоящия момент тя е в окончателния етап от завършването си. Мястото е с утвърдено историческо значение и има важни социални и икономически измерения. 

След дългогодишни перипетии по казуса, на 03.11.2022 г. видинският народен представител Любен Иванов се обърна към служебния министър Иван Шишков със следното питане:

  • Какви мерки са предприети за изграждане на пътя до село Салаш, община Белоградчик, област Видин и от Салаш до сръбската граница?
  • Осигурени ли са средства за рехабилитация на тази част от републиканската пътна мрежа и в какъв размер, както и проведени ли са обществени поръчки, а ако не, кога се предвижда тяхното провеждане?

Ръководствата на Белоградчик и Княжевац, и жителите на крайграничните общини от дълги години желаят този проект да бъде реализиран. Той е полезен за бизнеса и гражданите, за туризма, за развитие на приятелските отношения между България и Сърбия, допълни Любен Иванов.

Депутатът Любен Иванов с питането към МРРБ

В рамките на парламентарния контрол, на 13.12.2022 г. министърът на регионалното развитие и благоустройството отговори на депутатското питане относно изграждането на ГКПП „Салаш – Ново корито“ и довеждащата до него пътна инфраструктура.

Ето какво сподели депутатът Любен Иванов:

Арх. Шишков обясни, че след работна среща на българската част от експертната комисия, проведена на 29 юли 2022 г., от страна на Министерството на външните работи е било прието да се отправи официално запитване до Република Сърбия относно инвестиционните им намерения за изграждане на довеждаща пътна инфраструктура до границата с Република България.

В програмата на АПИ за 2022 г. е било заложено обявяване на обществени поръчки за изпълнител на строително-монтажни дейности (с клауза за допроектиране при необходимост на наличния технически проект от 2014 г.) за 5 км отсечка, от 45 до 50 км на път III – 1102 до с. Салаш и строителен надзор.

Тъй като няма информация за отговор от Република Сърбия обществените поръчки не са обявявани.

Според министър Шишков отговорът от Република Сърбия трябва да бъде основополагащ. „Въз основа на него ще се приеме генерален подход за основен ремонт или изграждане на нова инфраструктура с определен габарит – от границата със Сърбия до връзката с път I – 1 „Видин – Ботевград“, заяви министърът.

Ще изискам информация от министъра на външните работи относно кореспонденцията между Република България и Република Сърбия във връзка с изграждането на ГКПП Салаш-Ново Корито.

Това е проект, осъществяването на който не бива да чакаме безмълвно още 15 години!

Наближава краят на годината, но не и краят на надеждите и очакванията на толкова много хора. Екипът на СЕВЕРОЗАПАЗЕНА БГ ще продължи да следи инициативността на всички отговорни институции, свързани с отварянето на ГКПП „Салаш – Ново корито“ и да търси конкретните действия за реализирането на този проект. Днес, когато необходимостта от сътрудничества в сферата на икономиката, туризма и взаимната помощ са от изключително значение за благосъстоянието на гражданите, повече от всякога имаме нужда от управленско разбиране, да бъдем сплотени и да общуваме улеснено със съседните държави. Вярваме, че след цялата ни дългогодишна борба, ще се прояви рационално и отговорно институционално отношение и граничният пункт най-после ще бъде открит!

Краят на изградения път от с.Салаш до сръбската граница / снимка: БНР

 

Подобни статии