Начало Забележителности Осеновлашки манастир „Рождество Богородично” (Седемте престола)

Осеновлашки манастир „Рождество Богородично” (Седемте престола)

от Mariana Gomileva
50747 преглеждания

Снимка: Wikipedia

Манастирът е разположен в Средна Стара планина на изток от Врачанския в дефилето на пека Габровица в полите на връх Измерец. Намира се на около 80 километра източно от София по пътя за град Мездра през Искърското дефиле, на 50 км от град Враца и на 5 км южно от гара Елисейна.

Две са легендите за „Седемте престола”. Според едната манастирът е построен през ХI век, когато седем бесарабски боляри се заселват в планината и основавата селата Лъкатник, Лесков дол, Желен, Осеновлак, Огоя, Оградище и Буковец. Според другата легенда обителта е основана някъде по времето на въстанието на Петър Делян през 1040г.

Най-ранните сведения за съществуването на манастира са от 1511 г.  В епохата на Османската империя манастирът е обновяван на два пъти, съответно през 1770 и през 1815 г. със средства на местното население. Тук литургия е отслужвал врачанският митрополит Св. Софроний Врачански, а през 1848 г. е основано килийно училище.

Манастирската църква датира от XI век, но днес не е остнала и следа от автентичната архитектура.  През 1770г. троянски майстор ремонтирал основно църквата, която днес може да се види в  ранновъзрожденски архитектурен вид. Сградата е уникална със своите седем олтара и няма еквивалент в България. Четири основни олтара образуват кръст и са отделени от главната зала с вътрешни стени. Други два са в близост до вратата, а последният седми олтар е разположен срещу входа на църквата. Всеки „престол” образува параклис с отделни стенописи и иконостас, посветен на български светец.

Осеновлашкият манастир е бил любимо място на Иван Вазов, който написва за него стихотворението „Клепалото бие”.

Писателят Змей Горянин (1905-1958 г.) е погребан зад олтарната абсида на манастирската църква.

Как да стигнем до там: Може и с влак. Маршрутът е София – Мездра, като се спира на гара Елисейна. От там по асфалтиран път, по коритото на Габровица се стига до манастира. Разстоянието е 10 км или около 2 часа и 30 мин. ходене пеша. Ако имате кола, вече знаете маршрута. Отново напомняме, че разголеното, лятно облекло не е желателно.

Ако имате книжката на 100-те национални туристически обекти, печат номер 78 се намира в „Седемте престола”.


Подобни статии