Начало Новини Областният управител на Видин присъства на честването на 140 – годишнината на читалище „Земеделец – 1874“ в с. Ново село

Областният управител на Видин присъства на честването на 140 – годишнината на читалище „Земеделец – 1874“ в с. Ново село

от svilen
1291 преглеждания

В Деня на народните будители културното средище на община Ново село посрещна своя юбилеен празник в изцяло обновена сграда по Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“

В Деня на народните будители – 1 ноември, Народно читалище „Земеделец – 1874“ в с. Ново село посрещна своята 140-годишнина в напълно обновена и модерно оборудвана сграда, след успешно завършен основен ремонт за близо половин милион лева, осигурени по Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“. Почетен гост на тържеството в центъра на дунавската община бе областният управител на Видин инж. Кръстьо Спасов.

„Щастлив съм, че този вълнуващ двоен празник посрещаме заедно в обновената сграда на читалището – паметник и храм на просветата и културата на община Ново село“, каза областният управител в приветствието си към самодейците, жителите и гостите на общината, събрали се пред празнично осветената читалищна сграда на площада в Ново село. Той поздрави ръководството на общината за успешно реализирания проект за основен ремонт на читалището. Като пожела дълги и успешни творчески години, областният управител връчи на председателя на настоятелството Андрей Димитров почетния плакет на Областна администрация – Видин.

Кметът на община Ново село Георги Стоенелов благодари на инж. Кръстьо Спасов за подкрепата, без която, по думите му, този обект нямаше да бъде реализиран. Той благодари на българското правителство, стартирало Публичната инвестиционна програма, по която единствено проектът за читалището е получил одобрение и финансова подкрепа в размер на половин милион лева. „Благодарение на всички, които бяха съпричастни, възстановихме една от сградите – символи на община Ново село. Можем да се гордеем, че сме добри стопани на завещаното от дедите ни преди 140 години“, подчерта Георги Стоенелов.

В салона на читалището гостите на празника бяха поздравени с концерт под надслов: „Който има минало – има и бъдеще”, изнесен от фолклорни и модерни певчески и танцови от Ново село и Видин. По случай 140 години от основаването на читалището, от настоятелството връчиха на изявени самодейци и културни дейци грамоти „за цялостен принос в съхранението и предаването на новоселския автентичен фолклор на идните поколения“. Краят на тържеството бе ознаменуван с празнична заря на площада в с. Ново село.

Извършеният ремонт на читалище „Земеделец – 1874“ е първото от 60 години основно подобрение на сградата – паметник, проектирана от видния архитект Илия Попов, роен в Ново село. С осигурените от държавния бюджет близо половин милион лева е освежена външната фасада и паметните плочи върху нея, подменен е покривът, дограмата, топлоизолацията на сградата, както и зелените площи около нея. Ремонтирани са и вътрешните помещения: архив, интернет зала, репетиционната зала, сцената и салона за концертни и други публични събития.

Областна администрация Видин

Подобни статии