Начало Икономика Нова инфраструктура и нов слоган са важни за туризма ни

Нова инфраструктура и нов слоган са важни за туризма ни

от Mariana Gomileva
1411 преглеждания

Текст и снимки: Мариана Гомилева – Тирана, ноември 2019

„Туризъм и инфраструктура – стратегии и привличане“ – тази тема беше един от акцентите в дискусиите на повече от 100 журналисти, политици и експерти, в рамките на Петнадесетата световна среща на българските медии в Тирана, организирана от БТА и АБМС.

По време на откриването на форума заместник-министърът на туризма Елена Георгиева отчете резултатите постигнати в сферата на туризма от началото на годината. За месец октомври 2019 г. чуждестранните туристически визити са над 546 хил., като се отчита увеличение от 5,1% спрямо съответния месец година по-рано.  През 10-те месеца на 2019 година водещ пазар за входящ туризъм е Румъния, като визитите от там са повече от 1,114 млн. Гърция е на второ място с 988 хил. визити, отчитайки нарастване от 6 на сто в сравнение със същия период година по-рано. Трети и четвърти пазар за страната ни са съответно Германия и Турция.

Проектите, които са в процес на реализация от правителството по отношение на пътната инфраструктура, бяха представени от Николай Станков от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Той припомни, че през България минават 2 от европейските транспортни коридори и пет от Хелзинкските /паневропейски/ транспортни коридори.

Реализирани, в процес на изпълнение и планирани пътни проекти в страната

Реализирани, в процес на изпълнение и планирани пътни проекти в страната

По думите на Николай Станков, финансирането на пътищата и магистралите у нас се осигурява от националния бюджет и европейските фондове, но има и трети вариант – публично-частно партньорство.
       Този вариант на финансиране като възможност представи инж. Румен Марков, управител на компанията Large Infrastructure Projects. Той обясни подробности пред участниците в срещата около проекта за автомагистрала „Дунав – Егея“, чиято цел е да ускори икономическото развитие в изоставащите европейски региони и да запълни липсващите транспортни коридори в посока север-юг.
Три значими неща, свързани с туризма, се случиха през 2019 година, посочи Мартин Захариев, заместник-председател на Националния борд по туризъм.
Това са фалитът на Томас Кук, въвеждането на системата ЕСТИ от първи октомври, която дава пълна информация и изсветляване на сектора, и промените в настоящия закон за изменение и допълнение на закона за туризма, който е минал на първо четене в парламента. Според него в закона трябва да бъде взет предвид фактът, че над 85 процента от българските туристи организират своите пътувания през интернет. Той смята, че е необходимо чрез широка дискусия да бъде създаден нов слоган на българския туризъм. Предложението му е това да бъде „Bulgaria – 4 seasons 4 you!“, вместо досегашното послание „Bulgaria – a discovery to share!“

Владимир Пенев, Кирил Вълчев, Мартин Захариев, акад, Антон Дончев, Десислава Тальокова, Тома Биков

проф. Михаил Неделчев, Владимир Пенев, Кирил Вълчев, Мартин Захариев, акад. Антон Дончев, Десислава Тальокова, Тома Биков

Десислава Тальокова, изпълнителен директор на Фондация „Америка за България“, представи инициативата „Re:turn“, насочена към българите по света. Акцентите в нея са три – върнете се в България, инвестирайте в България, дарете в България. Тальокова подчерта, че темата за дарителството и инвестирането е залегнала дълбоко в мисията на организацията. Тя припомни, че през миналата година българите зад граница са инвеститор номер едно в страната с повече от един милиард долара, изпратени в България.

Подобни статии