Начало Забавления Нова библиотека отвори в с. Комарево

Нова библиотека отвори в с. Комарево

от Mariana Gomileva
2026 преглеждания

Новата библиотека | снимки: общ. Берковица

Нова библиотека отвори в берковското село Комарево. Културната институция отвори официално в понеделник, в присъствието на инициаторите – хората от селото, заедно с кметския наместник Цвета Йорданова, зам.-кметът на Берковица Биляна Тодорова и народният представител Илиян Тимчев. С помощта на дарения вече са събрани повече от 4000 тома на разнообразна тематика, а всеки, който желае, може да попълни библиотеката, като се обърне за дарение към кметското наместничество в Комарево.

Инициативата започва преди няколко месеца с призив на Цвета Йорданова в социалните мрежи за събиране на книги, за да се възстанови затворената преди години библиотека. Ето какво разказват още от общ. Берковица:

„Идеята за читалище с библиотека е дългогодишна мечта на цялото село, утончява г-жа Йорданова. „Хората отдавна говорят за това. Възрастните са свикнали още от младите си години да четат и сега на старини искат да прекарват времето си смислено. Грижата им обаче е повече за децата – през лятото много внуци и правнуци идват в селото, но няма какво да правят. Ако има читалище с книги и компютри, гостенчетата ще имат занимания и ще остават по-дълго на село.“ – споделя кметският наместник.

В Комарево през миналия век читалище имало, спомнят си пенсионерите. Някъде в средата на ХХ век местните хора събрали пари и сами вдигнали културен дом. В двуетажната сграда подредили библиотека, оборудвали лекарски кабинет, а в една от стаите настанили кмета. Големият салон на първия етаж пък приютил кино и сцена за представления. „Беше много хубаво! По празниците в салона изнасяха концерти различни състави, а в събота и неделя опъвахме маси и се вдигаха многолюдни сватби!“, спомнят си жителите на Комарево. Тогава обаче само децата в селото са били повече от сегашните жители.

Кметският наместник Цвета Йорданова и жителите на китното село Комарево изразяват своята огромна благодарност за благородния жест на всички дарители, които за кратко време са обогатили фонда на духовното средище с всякакъв вид литература.“

За контакти:
с. Комарево, общ. Берковица, обл. Монтана
Цвета Йорданова, кметски наместник: тел. 0953/81118, GSM: 0882 455 409

Библиотеката се намира в културния дом, построен някога с труд и пари на местните хора

Подобни статии