Начало Култура Николай Пенков представя изложба в зала „Кутловица“

Николай Пенков представя изложба в зала „Кутловица“

от Mariana Gomileva
2102 преглеждания

Част от творбите в експозицията | снимки: общ. Монтана

Художникът Николай Пенков откри поредната си самостоятелна изложба в зала „Кутловица“ в Монтана, съобщиха от общината. Това е 38-мата самостоятелна експозиция на Пенков. В нея са включени 60 живописни платна. Тяхната численост не е случайна – толкова е възрастта на художника.

В изложбата са представени два цикъла картини. Разликата между тях е в подхода – първият е озаглавен „Наследство от миналото, етно мотиви”. В него са интерпретациите на традиционни фолклорни теми – очарователни женски образи в калейдоскоп от декоративни елементи.

Друга част са общочовешките теми – майката, обичта, приятелството, семейството. В тази серия орнаментиката на картините наподобява иконостасите на църкви и се допълва от етнографски детайли. „Шарени черги, обредни хлябове, вити колачета, битови предмети, стилизирани слънца и цветя ни връщат към патриархалните времена“, разказват организаторите на изложбата. В този цикъл платната са нарисувани с техниката на многослойна живопис. Пенков се връща към нея след дълго прекъсване. Тя е характерна за стари майстори на маслената живопис – при нея се нанася нов слой след изсъхването на предишния.

Вторият цикъл картини е „Природа“, в класически стил. Тук са представени пейзажи от различни части на България, възрожденски къщи и носталгията по идеализираното минало. В изложбата са представени и натюрморти.

Николай Пенков е направил близо 40 самостоятелни изложби и множество в съавторство. Той е уредник в Художествена галерия „Кирил Петров“ в Монтана, участвал е в две издания на графичната работилница в Целе, Словения, през 2015 и 2017 г. Художникът е рисувал и на международните пленери в Пловдив, Белоградчик, Вършец, Монтана, Берковица, Жеравна. Картини от колекцията му са притежание на частни колекции по цял свят.

Художникът и неговите картини

Подобни статии