Начало Новини МРРБ потвърдиха, че ще завършат пътя за отварянето на ГКПП „Салаш – Ново корито“

МРРБ потвърдиха, че ще завършат пътя за отварянето на ГКПП „Салаш – Ново корито“

от Mariana Gomileva
2807 преглеждания

Краят на завършения пътен участък след с. Салаш към границата със Сърбия / снимка: Радио Видин

Близо 250 километра пътища в областите Видин, Враца и Монтана са предвидени за ремонт тази година. Така от Агенция „Пътна инфраструктура“ към Министерството на регионалната развитие и благоустройството дават нова надежда, че през 2022 г. ще бъде довършен и един знаков проект за северозападна България – изграждането на 5-километровия пътен участък от с. Салаш до границата със Сърбия. След завършването му най-после може да стане реалност дългогодишният проект от национално и международно значение – отварянето на ГКПП „Салаш – Ново Корито“. За него има подписано споразумение между Република България и Република Сърбия през 2007 г. През 2014 г. е започнато строителството на прилежащата инфраструктура и към настоящия момент тя е в окончателния етап от завършването си. Мястото е с утвърдено историческо значение и има важни социални и икономически измерения. Преминаването през него ще съкрати със 120 км. пътя от българските дунавски пристанища до Ниш и Белград, ще осигури лесен и най-пряк достъп между Черно море и Централна Европа и ще облекчи натоварването по останалите гранични пунктове.

Отварянето на граничния пункт при прохода Кадъ боаз винаги е бил част от мисията на екипа ни, затова не спираме да се борим за сбъдването на тази мечта на местните хора.

Ето какъв обнадеждаващ отговор получихме в редакцията си на последното ни запитване към МРРБ (публикуваме оригиналното факсимиле):

Днес, когато необходимостта от сътрудничество в сферата на икономиката и туризма е от изключително значение за благосъстоянието на гражданите, повече от всякога имаме нужда от управленско разбиране, да бъдем сплотени и да общуваме улеснено със съседните държави. Вярваме, че след цялата ни дългогодишна борба граничният пункт най-после ще бъде открит!

 

 

 

 

 

Подобни статии