Начало Забавления Монтана празнува рожден ден на Дико Илиев и Трифон Зарезан с концерт

Монтана празнува рожден ден на Дико Илиев и Трифон Зарезан с концерт

от Mariana Gomileva
1779 преглеждания

Празници с духова музика | снимка: общ. Монтана

С голям празник Монтана ще отбележи 120 години от рождението на Дико Илиев и празника на Трифон Зарезан, съобщават от общината. Утре вечер, 14 февруари, от 18 часа в Младежкия дом ще започне концерт, посветен на композитора. На сцената ще излязат Духовия оркестър към НЧ „Разум 1883”, чиито патрон е Дико Илиев, както и оркестър Vivo.

Входът е свободен!

В програмата ще има пет творби на северозападния композитор под диригентството на Пламен Крумов. Началото ще е с „Юбилеен марш“, следват дайчовото „Лудо младо“, прочутото „Дунавско хоро“, и за финал – „Сливенци при Драва“.

„Тези емблематични творби на Дико Илиев потвърждават оценката на музиковедите, че най-значимият принос на самоукия композитор е, че прослави хорото, превръщайки го в жанр“, коментират организаторите на концерта. Илиев ни завеща и богатство от полки, румба, валсове и утре в Младежкия дом ще прозвучи „Концертен валс“.

От Младежкия дом обещават и автентични записи на гласа на бай Дико, наричан така от неговите земляци. Записите са предоставени от „Златния фонд“ на Българското национално радио.

В програмата са включени и творби Славейко Каменов, Атанас Бояджиев, Юлиус Фучик, Ренато Солиа. Концертът е част от програмата за отбелязване на 135 години от създаването на читалището в Монтана.

Дико Илиев е роден на 15 февруари 1898 г. в с. Карлуково, Луковитско, но по-голяма част от живота си прекарва в Северозападна България. Първоначално е в оркестъа на 16-ти Пехотен Ловчански полк в Орхание (днес Ботевград), като свири по сватби във Врачанско. От 1931 г. е в оркестъра на 36-ти Пехотен Козлодуйски полк, като от 1948 г. е негов диригент. Диригент е и на Духовия оркестър към читалището в Оряхово, създател на духови оркестри във Врачанско и Монтанско.

Още за Дико Илиевите празници в Монтана: http://www.festival-dikoiliev.tk/

Подобни статии