Начало История Монтана отбелязва 147-та годишнина от гибелта на Васил Левски

Монтана отбелязва 147-та годишнина от гибелта на Васил Левски

от Mariana Gomileva
940 преглеждания

Отбелязване на годишнина от гибелта на Васил Левски, 2019 г., Монтана / снимка: Нели Василева

Ученическо състезание „Васил Левски – живот и дейност” ще бъде акцент в отбелязването на 147-та годишнина от гибелта на Васил Левски. То ще започне в 11:00 ч. на 19 февруари в Регионален исторически музей – Монтана. В пилотното издание ще участват възпитаници от Финансово-стопанската професионална гимназия „Васил Левски”. „Състезанието  ще протече в три кръга, с участието на два отбора от 11 клас. Те ще разчитат на подкрепата на своите съученици като публика. В първия кръг всеки отбор ще трябва да отговори на два въпроса, свързани с живота и делото на Васил Левски. Очаква се участниците да разкажат повече подробности за дългогодишната борба за Освобождението на България и личните приноси на Апостола.  Във втория кръг ще разпознават съратници на Левски измежду фотографии на Възрожденски дейци. В третия кръг двата отбора ще трябва да „сглобят“ по един куплет от стихотворението на Христо Ботев „Обесването на Васил Левски“, както и известна сентенция на самия Левски (напр. „Ние сме във времето и то е в нас. То нас обръща и ние него обръщаме.“). В куплета ще бъдат разбъркани редовете, а в сентенцията – думите. Публиката ще има възможност също да „сглоби“ няколко сентенции. При фактическата реализация на идеята за състезанието, музеят получи всестранно съдействие от г-жа Светла Александрова – учител по история и цивилизация във ФСПГ „Васил Левски“, поясни д-р Ваня Иванова, директор на Регионален исторически музей – Монтана. Амбицията на институцията е познавателната надпревара да се превърне в ежегодно състезание, с много нови, любознателни участници.

Отбелязване на годишнина от гибелта на Васил Левски, 2016 г., Монтана / снимка: Нели Василева

Непосредствено преди състезанието – от 10:00 ч., в памет на йеродякон Игнатий ще бъде отслужена заупокойна панихида в храм “Св. св. Кирил и Методий”.

Почит пред делото на Апостола ще бъде отдадена с поднасяне на венци и  цветя пред  Паметника на Васил Левски и радетелите на духа и свободата от Българския Северозапад. Церемонията, организирана от Община Монтана, ще започне в 12:00 ч.

До 19 февруари Регионална библиотека „Гео Милев“ ще посреща ученици от  5 до 9 клас, за да им представи мултимедийна презентация „По стъпките на Левски“. От своеобразния урок по история, изготвен от отдел „Краезнание“, децата ще научат интересни факти за присъствието на Васил Левски в област Монтана. Посетителите на събитието ще разгледат и документалната изложба „Памет за Левски“ на Държавен архив – Монтана. Тя ще бъде подредена във фоайето на библиотеката.

Източник: Нели Василева, Община Монтана

 

Подобни статии