Начало Новини Най-големият Международен събор на Балканите

Най-големият Международен събор на Балканите

от Mariana Gomileva
2639 преглеждания

На прохода „Кадъ Боаз“ при селата Салаш, Р. България и Ново Корито, Р. Сърбия, се провежда най-големият международен събор на Балканите. Събитието датира от 1925 година като нашите предци го свързват със Св. вмчк Прокопий. По традиция съборът се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на месец юли.

Само дни след подписването на официалното Споразумение за провеждането му, представителите на смесената българо-сръбска комисия се срещнаха отново. Този път предмет на разговорите бяха – културната програма, която предлагат общините Белоградчик и Княжевац – организатори на събитието, привеждане на терена и пътната инфраструктура в необходимия им вид, захранването с питейна вода, еленергия, медицинско осигуряване, противопожарна защита и други дейности.

И тази година ще са много духовите оркестри и самодейните състави, които ще представят автентичен и обработен фолклор. По инициатива на Национално сдружение „Единение“ и Патриотичен клуб „Бдинци“ – Видин, и с участието на сърби и българи в масовите сцени, ще бъде направена възстановка на събитията от 1876 г., когато по тези места, заедно, рамо до рамо, срещу турците са се сражавали българи, сърби, руси и черногорци.

Много ще бъдат и инициативите, съпътстващи провеждането на събора. Този факт е показателен за разширяването на сътрудничеството между двете общини в различни сектори на социално-икономическия и културен живот.

Тази година, най-после, е на път да се сбъдне една отколешна мечта на хората от региона и цяла Северозападна България и народа на Източна Сърбия. В съботния ден на празника, след неговото официално откриване, в 12.45 часа се предвижда да бъде направена „първа копка“ на новия Граничен контролно-пропускателен пункт и стартиране изграждането на пътя до прохода „Кадъ Боаз“. Населението от пограничните региони на двете страни смята, че това ще доведе до оживление и икономически подем в населените им места.

Пресслужба община Белоградчик

Подобни статии