Начало Забележителности Луната в народната астрономия (Рачо Славейков, 1924 г.)

Луната в народната астрономия (Рачо Славейков, 1924 г.)

от Mariana Gomileva
870 преглеждания

Първа копка на Астрономическата обсерватория в Белоградчик, юни 1961 г. (с вдигната кирка Христо Костов, учител по физика; с черния костюм – Русин Велков, учител по математика и заместник-директор на гимназията; в средата с плана на строежа – Александър Леонидов, строителен техник) / снимка: Белоградчишки ежедневен илюстрован лист

Небесните тела винаги са привличали хората през вековете да ги наблюдават, изследват и проследяват какво влияние оказват на Земята.

В северозападна България едно от знаковите места е Астрономическата обсерватория край Белоградчик. В нея се извършват астрономически проучвания с научно значение. В народните вярвания също има особен чар в значението, което се придава на небесните тела.

Благодарение на проф. Борислав Тошев достигаме до едно ценно издание  от миналото, включващо любопитно описание на луната. Негов автор е подполковникът от запаса Рачо П. Славейков, син на Петко Р. Славейков и брат на Пенчо Славейков. 

Публикуваме оригиналните факсимилета от частта посветена на луната в произведението: Български народни обичаи и вярвания: общодостъпно изложение (София: 1924 г.):

 

Източник: Белоградчишки ежедневен илюстрован лист

 

Подобни статии