Начало Новини Крепост, вплетена в скалите

Крепост, вплетена в скалите

от svilen
9522 преглеждания

Източник: вестник „Труд„, 23.11.2013

Автор: Милена Илиева

Уникалните белоградчишки скали са вплетени в строежа на крепостта.

Уникалните белоградчишки скали са вплетени в строежа на крепостта.

Славата на Белоградчишките скали – уникалните зъбери, протегнали се в продължение на 30 км в Северозападна България, отдавна се носи у нас и в чужбина. Фантастичната игра на природата в този район трудно може да се опише – това просто трябва да се види. Задължително! На повечето от чудните образувания народът ни е дал и имена според образите, на които напомнят – Мадоната, Конникът, Монасите, Ученичката, Лъвът, Мечката, Замъкът, Драконът…

Пак там, над Белоградчик, се извисява и една от най-запазените крепости в България – Калето. Построена е по времето, когато тази част от днешна България е била в пределите на Римската империя. През ХIV век цар Иван Срацимир разширил укреплението и изградил крепостни гарнизони пред съществуващите скални масиви. Всеки камък тук е пропит от история, за която местните екскурзоводи са готови да разказват от сутрин до вечер. Гледката от върха на Калето е невероятна и неподправено чувство на гордост, че това място е българска територия, сигурно би обзело и най-върлия нихилист.

От върха на Калето се вижда като на длан цялата околност.

От върха на Калето се вижда като на длан цялата околност.

“Стотиците туристи – българи и чужденци, които са идвали през годините, винаги се впечатляват от забележителностите в района ни. Много от тях се връщат отново или изпращат приятелите си да дойдат тук. Най-активни са велосипедистите – идват от различни държави. И България много им харесва”, споделя белоградчанинът Ради. Младият мъж управлява семеен хан с името на една от скалите – “Мадона”, в махала Фалковец – на 14 км от Белоградчик. В настаняването, храненето и осигуряването на забавления за туристите е впрегната цялата му фамилия – бащата, майката, дори децата – две малки красавици в червени носии посрещат с хляб и сол. Ради обаче не се оплаква от много работа.

И най-малките в семейството вече се учат как трябва да бъдат посрещани туристите - с хляб и сол.

И най-малките в семейството вече се учат как трябва да бъдат посрещани туристите – с хляб и сол.

“Преди кризата 7-те декара двор на хана се изпълваха с каравани на туристи, а и стаите ни бяха пълни с гости. Сега не е точно така. Очаквахме, че като пуснат моста при Видин – Калафат, туристите ще станат повече, но кризата явно си казва думата. Затова се надяваме на забележителностите – Белоградчишките скали, крепостта Калето, пещерата Магурата” – допълва Ради. И продължава да хвали своя край – тук има забавления за всеки – пещерен туризъм, алпинизъм, лов, риболов, велотуризъм, каякинг и рафтинг – кой каквото предпочита. Освен това вкусната кухня, торлашките специалитети, местните вина и ракии също не са за изпускане, намигва младият ханджия.

Подобни статии